Kokvinnorna

Två systrar, deras kossor och Sibbalt, deras barndomshem.


Lillasyster Inger och storasyster Britt har arbetat på gården Sibbalt sen de var små. När våra barn (min generations) får leka mestadels så såg Inger och Britt till att elden var igång när deras far kom in i huset. Då var Britt blott fem år gammal.

Nu är hon bra mycket äldre, jag har för mig att någon nämnde 82. Hennes rygg kollapsade när en kossa knuffade till henne vid unga år och det blev bara värre, tills det normaliserade sig. Då var Britts huvud strax nedanför hennes knäskålar, och så vandrar hon omkring idag, böjd i en vinkel som de flesta av oss inte ens kan nå om vi verkligen försökte.

Inger är Britts hjälpreda, hon tar hand om det som Britt inte orkar med eller kan göra, men det hindrar inte storasyster från att mjölka korna – det bästa hon vet i livet. Lillasyster är helt klart rätt så less på båda kossorna, Sibbalt och Britts krav, men kan inte slita sig från sin uppväxt gård. När så myndigheterna börjar påta i gräset och ställa krav på utrymme, antal djur med mera så måste de två systrarna ta upp kampen – och de ska visa att de är ett par kvinnor som alla gör bäst i att ge fan i att reta!

Fylld av osäkra känslor på om jag borde heja på Inger och Britt eller ringa socialstyrelsen i ett kontraproduktivt drag sitter jag och tittar igenom hela den här betraktande dokumentären med munnen öppen. Det är snyggt filmat från ett par i filmen anonyma filmskapare (Tell Aulin och Peter Gerdehag som också gjort Hästmannen) och de tar tillvara på Sibbalt’s personliga och vackra omgivningar när solljuset tränger sig emellan brädor och grässtrån. En vacker plats väl presenterad i fina bilder.

Inger och Britt är dock de som spelar störst roll tillsammans med alla kossor och tjurar samt en mängd nyfikna katter. En ganska jobbig resa att titta på som måste vara tusen gånger jobbigare att uppleva. Vardagsbestyren är tillräckligt nog för Inger och den dramatik som uppenbarar sig via myndigheter, vänner och till och med olyckor är inte något hon längtat efter. I stillhet vill hon bara ta hand om sina djur på sitt eget vis, med hjälp av Inger såklart och när dagens arbete är avslutat så väntar nyponsoppa och varma sockor i hemmets varma vrå.

Man kan inte alltid få det som man vill. Så är det ju när man är vuxen och det förstår både Inger och Britt. Men kämpar man inte för det man vill så finns det ju ingen anledning att vara vuxen heller och de utövar sin rätt, samtidigt som de arbetar för två.

I återblickar från familjens egna hemvideomaterial hinner vi under filmens gång inte bara lära känna systrarna utan även deras far, Ingers man Kurt som var potatishandlare samt flera andra intressanta personer som tycks ha en gemensam nämnare, de var småbönder och de arbetade hårt – varje dag.

Kokvinnorna kan fungera som en inspirationsfilm för den som har drivet i sig, eller om man tänker i banor som ”det finns alltid någon som har det värre” (även om jag bestämt tror att alla i filmen är där de är baserat på egna val). Maken till hårt arbete har jag nog aldrig sett i en svensk dokumentär från modern tid och det är det som gör att jag börjar fundera på en annan vinkel som den här filmen kan uppfattas i. Som jag nämnd tidigare så visste jag inte vad jag skulle tro, eftersom det är så märkligt att se dessa kvinnor slita så hårt. Men det är kärleken till naturen, djuren och gården som driver dem, främst Britt men också Inger. Romantiskt lagd som jag är (ibland) så måste jag nästan heja på, för det är en dröm, ett livsval som levs dag för dag på Sibbalt och det är få förunnat att få göra precis det de vill. Gör du till exempel precis det du vill varje dag? För det tror jag att Britt och Inger gör, även om de klagar och gnäller kring det rätt så mycket till och från.

På dvd-skivan som släpps av Folkets bio så finns det en uppsjö av borttagna scener som är lika välproducerade och intressanta som själva filmen. De passar inte in i helheten men är gott och väl värda att spendera tid på efteråt. Även tre sånger finns att lyssna på men det låg inte mig i smaken direkt, möjligen något för dig?…

INGA KOMMENTARER