Killing Lincoln

National Geographic tar sig an Lincolns mördare.


Filmerna om Abraham Lincoln fyller videohyllorna överallt och presidenten är populärare än någonsin. Oftast handlar det om vad Lincoln gjorde, hans livshistoria återberättad dokumentärt eller dramatiskt. Ibland slåss Amerikas mest kände 1800-talspresident till och med mot vampyrer eller zombies i de mer utsvävande ideérna. Men när Natgeo gör sitt så får vi ta del av en intressant och relativt okänd vinkel, där vi följer de män som planerade att störta den amerikanska regeringen för sydstatarnas gagn. En stor plan som trots att de mördade presidenten inte fick det genomslag de hoppats på – då Lincolns reformation av landet redan hade fått tillräckligt fäste och inbördeskrigets hetta äntligen hade svalnat.

Killing Lincoln DVDTill Tom Hanks något stressade berättarstämma görs ett godkänt men inte fantastiskt försök att ställa John Wilkes Booth i ett annat ljus än bara som bondtjyven som vid rätt tillfälle lyckades skjuta amerikas sextonde president i ryggen. Hans bakgrund, motiv och planeringen av attentatet på Ford’s Theater förtydligas med en blandning av minutiöst redovisande och en hel del mer flytande innehåll baserat på vittnesuppgifter. Parallellt får vi berättat om Lincolns arbetet i ett stolpformat som mest begränsas till de större händelserna, i båda fallen känns innehållet bristfälligt och kort, sannolikt för att hålla filmen inom en hållbar tidsram.

Killing Lincoln är möjligen en intressant dokumentär för dem som gillar att gräva ned sig i historiska stora händelser. Attentatet på Lincoln är ju onekligen ett dåd som format både myten om presidenten och USA’s historia, så att få veta vad som hände under de sista timmarna, hur mördaren fångades, vem som satt bredvid Lincoln då han drog sitt sista andetag, det är bra. Men hur det berättats, med ett dramatiskt återskapande och uteslutande förlitande till ett manus och Tom Hanks som berättare, det känns lite tveksamt. Även om det är roligare än att titta på experter som punkt för punkt redovisar händelseförloppet.

Har du redan sett Steven Spielbergs Lincoln (som är en fantastisk film med en fantastisk Lincoln i Daniel Day-Lewis) så finns det något vettigt i Killing Lincoln för att fördjupa sig i ämnet. Men varken dramatiken eller den historiska tyngden som Spielberg återskapade finns att hitta, mer detaljer från en annan vinkel, objektivt och utan ställningstagande – vilket är ovanligt med tanke på att den kontroversielle Bill O’Reilly (Fox News) har mer än ett finger med i spelet. Mer om hans inblandning finns det att lära sig i extramaterialet som består av en intervju med O’Reilly och en “bakom kulisserna”.

INGA KOMMENTARER