Killer Joe

Matthew McConaughey blir bara bättre och bättre.


Det handlar om White Trash, mord och familjelivet i den sunkigt utstyrslade Killer Joe. Med en beskrivning på baksidan av fodralet som lyder “A totally twisted, deep-fried, Texas Redneck, trailerpark murder story.” som inte kunde varit mer korrekt och välutförd av French Connection och Excorsisten-regissören William Friedkin. Känslan av att det nedgångna är fångad perfekt, från rekvisita i nedgångna husvagnsflak till det fördummade skådespelet, längtan efter det stora klippet och att vara fast i ogynnsamma liv. Skulle man av någon anledning inte blir fångad av handlingen i den här filmen, så har man ändå otroligt mycket att hämta endast baserat på det visuella.

Vi möter familjen Smith och främst sonen Chris med pappa Ansel. Tillsammans planerar de en säker stöt, där den från familjen frånskilda modern ska mördas för att den yngre dottern Dottie ska kunna inkassera en trevlig summa från en livförsäkring. Mycket mindre krångligt än det låter. Ett mord ska begås, försäkringspengar inkasseras. Men för att mörda någon krävs det så kallade “cohones”, och varken Chris eller Ansel äger särskilt stora sådana. Knappast tillräckliga för att avsluta sin egen mamma, eller ex-fru, och därför letar de upp den beryktade polisen Joe. Mer känd som Killer Joe.

Killer Joe Packshot bluray SwedenJoe tackar inte nej till jobbet, men eftersom det inte finns några pengar, och betalningen ska komma ur försäkringen, så kräver han ersättning på ett annat sätt. Det vill säga, att tills han fått sin kosing så tänker han ta hand om den unga och väldigt oskyldiga Dottie. Och får han inga pengar, oavsett anledning – så tillfaller Dottie honom istället för betalningen…

Killer Joe var för mig en väldigt spännande film att se, jag har lite av en förkärlek för White trash-liknande förhållanden på film eftersom det ofta blir riktigt bra. (Se Winter’s Bone, Down to the Bone för klara exempel.) Den här gången, med Thomad Haden Church som är helt overkligt bra som en urbota dum fader, Juno Temple, minst lika bra som oskulden och objektet i fokus och den med allra största personlighet, Dottie. Emile Hirsch spelar sonen Chris och är något av en överagerare som inte når upp i samma klass som tidigare nämnda och slutligen Gina Gershon, ovanligt galant i rollen som Ansels nya, väldigt snirkliga fru Sharla.

Tillsammans skapar de en fantastisk familj som verkligen inte fungerar dynamiskt tillsammans och därför fungerar som stor underhållning istället. När Matthew McConaughey tar steget in i deras liv, vilket han verkligen gör, och tar för sig rejält – så blir resultatet helt underbart. I det här avseendet så är Killer Joe verkligen en film som sticker ut och gör det på rätt sätt. Med Friedkin’s känsla för hur man kan dra ut på en scen och göra den ikonisk istället för tråkig, förändra sliskiga sexscener till spänning och leverera en avslutande scen som är svår att glömma så kan jag inte säga annat än att jag är mer än nöjd med resultatet. Det är hela tiden galet, nästan som taget ur en parodi, men ändå väldigt enkelt att ta till sig.

Handlingen är lite av svagheten där drivet inte riktigt infinner sig, trots att det är intensivt i de flesta fallen blir det lite för mycket tomgångskörning ibland. Emile Hirsch äger en sidostory som gör huvudstoryn möjlig och jag tycker inte riktigt om hur dessa berättas parallellt, det mindre stjäl tid och uppmärksamhet från det som är bättre. Men det är egentligen den enda svagheten.

Stjärnan bland husvagnar och skällande kamphundar är Matthew McConaughey, en skådespelare som jag har haft väldigt svårt att acceptera förut, men som nu och tidigare i Lincoln Lawyer bevisar att han har någonting att erbjuda och att det inte går av för hackor. I rollen som Killer Joe gör han sin bästa, sliskigaste och mest överlägset tänkande person än så länge och det ska bli intressant att se om han kan toppa den här rollen med någonting eller om han nått så högt han kan komma nu.

Killer Joe är en film du ska se om du tycker om underhållande thrillers med humor och spretiga karaktärer som är tagna ur stereotyper och vanföreställningar. Den har ett avslappnande tempo, många grymt coola scener och befäster sig som en av mina favoriter på senare tid genom att vara ständigt detaljerad och genomtänkt. Skådespelarnas insatser är väldigt bra och förutom några mindre svackor i tempo och berättande så finns det egentligen ingenting att klaga på. Filmen har karaktär och det blir bara mer och mer ovanligt. Så ta en kväll och boka Killer Joe, det är en film som definitivt är värd att ses.

INGA KOMMENTARER