Killer Fish

Bedrövligt dålig och fantastiskt rolig 70-talsdjurskräckis.


Antonio Margheriti regisserade den här avslappnade djurskräckisen som handlar om mördarfiskar år 1979. Han har många filmer på sitt samvete och min kunskap kring honom är begränsad, han verkar vara en intressant prick som stått bakom mycket dåliga filmer. Tittar man baserat på titlarna som finns med på imdb så verkar det som om att efterforskningar kring Margheriti’s produktioner kan vara guld värt för den dåliga filmens fanskara. Killer fish är ett utmärkt exempel på hur dåligt det kan gå när det saknas vision och inriktning, till allas vårt nöje idag.

Om vi börjar med titeln, ”Killer fish” så kan vi inte alltför långsökt gissa att det här är en spinoff-idé på Piranha från -78 och då hoppas man ju på en hel del saftigheter i vattenmiljö. Det finns det också med. Det tar dock nästan outhärdliga halva filmen innan de härligheterna påbörjas och när det väl kommer igång så är det mot all förmodan inte särskilt spännande. Filmmakarna använde riktiga pirayor (Japp, mördarfiskarna är pirayor.) istället för CGI, av förklarliga anledningar och det är beundransvärt bra gjort. Tyvärr så sker mestadels av fiskattackerna i det fördolda, där vi ser vad som händer ovanifrån. En massa plaskande och skrikande som rundas av med en överdådig massa blod som forslas upp till ytan i suget efter sjunkande kroppar.

Innan någon ens märker av mördarfiskarna ska en kupp hinna genomföras. I vilken en mängd värdefulla ädelstenar stjäls, bytet göms på efter en hisnande och oförståelig jakt på botten av en sjö. Där har ligan planerat att låta bytet mogna 60 dagar innan de kalasar på sina nystulna rikedomar. Tyvärr hinner sjön fyllas av (enligt utsago i filmen) 10 000-tals pirayor innan det är dags, vilket försvårar fisket avsevärt.

Ligan består av Lee Majors som ensamvargen Lasky som kan belägra vilken kvinna han vill, här bestämmer han sig för att lägga in stöten på den flamsiga modellen Gabrielle (Margaux Hemingway). Deras samspel som romantiserande är lika spännande som att titta på två samtalande stubbar. Två bröder som figurerar i bakgrunden försvinner snabbt (jag la inte namnen på minnet) medan Lee Majors och James Fransiscus (som spelar ledaren av ligan Tom) hamnar lite i kläm med varandra. Ledaren Tom står i skuggan av Lasky, men levererar alla överraskningar i filmen, Lasky reagerar mest genom att springa runt och boxas eller hejda som bara Lee Majors kan. Tom har även den intressantaste relationen i filmen gentemot sin partner Ann (Marisa Berenson) som är aningen mer passionerad än de två stubbarna. Ska sägas är att allas prestationer hamnar någonstans på mellanstadienivå skådespelarmässigt.

Till en början försöker Michael Rogers (manus) och Margheriti att framställa fisken i sjön som ett mysterium, en idé som överges snabbare än snabbt. Faktiskt så går varenda försök till att skapa lite spänning i stöpet på grund av det usla manuset. Michael Rogers är enbart listad under den här filmen på imdb, (ovanligt?) och jag förstår varför. Så smockfull med konstiga beslut som att skicka ut den tyngsta personen från en strandad båt på en hemmagjord flotte som självklart kommer sjunka, eller plantera en bomb i en bil för att sen hoppa ur den i full karriär som avledningsmanöver gör ”Killer fish” till inget annat än en lustig film som det är väldigt lätt att ha roligt åt.

En mix av många genrer där ingenting tas tillvara på. Möjligen en av sjuttiotalets sämsta filmer som stoltserar med några av världshistoriens sämsta specialeffekter. Håll utkik efter en trådsmal tornado och en tom båt i ordentlig knipa. Värd att se för de retronostalgiska som gillar filmer som är jordnära och på riktigt. Det är precis lika dålig som du säkert gissat bara av att titta på fodralet men med Lee Majors, James Fransiscus och Karen Black i rollerna samt regissören Margheriti bakom kameran så blir det riktigt roligt. Filmen finns att få tag i på nätet, ganska ovanlig men googlar du så hittar du den på dvd. Jag har sett en oklippt japansk version som var riktigt trevlig för sin ålder.

INGA KOMMENTARER