Jeremy Renner i Kill the Messenger

Jeremy Renner får jobba hårt i den här politiska thrillern.


Väck med pilbågen och trikåerna från The Avengers och fram med penna och anteckningsblock när Jeremy Renner tar sig an ett korrupt scoop i rollen som Gary Webb, reportern som offrade allt för att få fram sanningen.

Kill the Messenger blurayWebb ramlade över vattentäta bevis kring hur den amerikanska regeringens stoltaste avdelning, CIA, samarbetade med brottslingar och drogbaroner för att med drogpengar finansiera sina operationer i Sydamerika. 1996 publicerades artikeln som skulle skaka om hela Amerika, men att sanningen kommer fram är inte alltid allt, ibland betyder det ingenting – om den som inte vill se den har tillräckliga resurser.

I Kill the Messenger följer vi Webb’s arbete från första stund och det är en invecklad och engagerande historia. Det är svårt att föreställa sig att det här är baserat på verkliga händelser då CIA’s arbete i Sydamerika verkligen skadade USA, genom en ökad droginförsel som skapade enorma problem i många städer. Jag tänker att det här måste ha hänt för länge sen, men efter en snabb visit på Google så visar det sig att Webb’s arbetet inte alls är långt bak i historien utan så nära inpå som på 90-talet, alltså mindre än 25 år sedan nu. Det får en att fundera på vad som händer bakom kulisserna i Amerika idag och vem, om någon, har möjlighet att granska det?

Michael Cuesta’s film är en viktig ögonöppnare för folket som trots Webbs avslöjande lade sitt intresse på en annan skandal i samma veva. Lewinsky och Clinton. Fellatio slår högre än drogsmugglande myndigheter och det känns symptomatiskt även idag, då det hellre talas om kändisars nippleslips eller nya Big Brother än viktiga saker som vad våra myndigheter håller på med. Det måste finnas plats för både och, men idag är det mest det förstnämnda som tar plats. Sensationalismens seger över det granskande.

Filmen i sig är spännande men inte otroligt välgjord då den framstår som lite feg och dämpad. Webb’s kamp mot myndigheter, hans besök i Sydamerika, problemen med familjen och den egna personens förfall i en ständig uppförsbacke gestaltas inte som särskilt svår, trots att det skulle driva Webb mot slutet och det här tycker jag är synd. Istället sammanfattas Webb’s öde med klassisk vit text mot svart bakgrund strax innan eftertexterna och det känns inte ok. Trots att det nog hade varit svårt att göra det på ett annat sätt utan att producera en mastodontfilm och helt ärligt, ingen verkar ha tid för mastodontfilmer längre…

Gillar du politiska thrillers så är Kill the Messenger trots mitt mellanmjölkiga betyg ett bra val. Fylld av kända ansikten som Ray Liotta, Mary Elizabeth Winstead och Andy Garcia i biroller skapar en jämn kvalité även om Renner brister i sin karaktär ett fåtal gånger. Det är snyggt och lätt att hänga med i den komplicerade berättelsen och ja, avslöjandet från Webb är lika fantastiskt intressant som det är plågsamt att det är helt bortglömt.