Pedro Almodovar's Kära Passagerare

En vild komedi, helt hämningslös.


På ett plan som under flera timmar inväntar landningsbana och tvingas cirkulera ovanför Toledo är det bara en liten brokig samling människor som är vakna. De andra har sövts av besättningen för att undvika panik, planet går nämligen inte att landa utan en smäll.

De som är vid medvetande är två manliga piloter, tre manliga flygvärdinnor som på eget bevåg drogat nästan alla i planet. En synsk kvinnlig oskuld, en S&M-drottning och en manlig yrkesmördare. Ytterligare på plats finns en bedräglig finansman, en meskalinsmugglande brudgum och en åldrad kändis som har problem med kvinnorna. De flesta har på något sätt något sexuellt gemensamt, antingen att tala om eller rent fysiskt. Och i legenden Almodóvars nya film får vi lära känna dem allihop, under det som med lite otur och alldeles för högt spritintag – kan bli deras sista resa.

Med rått sexuell och okonventionell humor med både hetero- och homosexuella relationer som överlappas i varandra är det ett plan att vara på för den experimentslustande. Ett färggladare plan kommer du aldrig att se maken till, varken till färger eller till en utsvävande besättning. Allt från instruktioner om livvästar till koreograferade dansnummer till Pointer Sisters “Im so Excited” ges med hjärta och verkligen, det är svårt att inte bli exhalterad när en film är såhär glad och härlig.

Kära Passagerare DVDFeelgood är bara början när det visar sig att de flesta heliga reglerna i luften bryts. 10 000-metersklubben värvar medlemmar i en rasande fart, besättning och passagerare blir gladare och gladare, bara med ett avbrott för kvinnorna i Ricardos liv, som genom en svårsåld slump träffas för en kort sekund. Men trots att Almodóvars intresse för att här främst fira det sexuella (eller livet, som han nog kallar det) är överdriven – så gör det absolut ingenting. Det är roligt, det är upplyftande och det är hämningslöst.

Definitivt en film du ska se om du gillar filmer där livet inte är så allvarligt, möjligen som en invit till att tagga ner en aning. Jag tog emot den som det och fick ut så mycket jag kunde, för samtidigt som jag knöt an till karaktärerna (allihopa) så glömde jag av det stundande allvaret i att de alla sitter fast på ett flygplan och riskerar att dö en hemsk död. Vilket gav mig ett mycket spännande slut på filmen.

Den som förväntar sig en toppning på The Skin I Live In eller vilken annan storfilm från Almodóvar som helst borde ju ta en titt på fodralet som bara det är fyllt av larvigheter. Döm filmen efter omslaget den här gången. För det är larvigt, överdrivet och säkerligen för många – frustrerande att just Almodóvar gjort en film som inte är full av “det vanliga innehållet från senare tid”. Fast i och för sig, de borde bli nöjda för både Penelope Cruz och Antonio Banderas har ett par cameos, men de är inte med i mer än ett par minuter innan planet lyft…

Mitt betyg blir en trea trots att jag hade roligt med filmen. Tyvärr är det inte en film som fastnar i minnet, den är alltför larvig – men just för stunden så fungerar den om man tittar med rätt inställning, vilket är svårt att passa in varje gång såklart. Känner du dig någonsin larvig och sprallig – då är Kära Passagerare en fyra. Är du rakt åt andra hållet, en tvåa eller möjligen en etta. Det är upp till den som tittar när innehållet är så skämtsamt och lättsinnigt, så se till att se den när du har energi över, det blir en roligare film på det viset.

INGA KOMMENTARER