Kapten Sabeltand

Klassisk familjefilm fylld med spänning, humor och äventyr!


Följ med den fruktade Kaptenen Sabeltand och hans erfarna besättning då de hissar segel på sin sjörövarskuta och sätter kurs från hamnen i Abra mot det mytomspunna landet Lama Rama, där skatterna sägs vara större än någon annanstans.

Kapten Sabeltand BlurayResan går över haven och bland pirater och sjöbusar finns den unge pojken Pinky som med fast beslutsamhet bestämt sig för att bli Kapten Sabeltands nye skeppsgosse, ett drömjobb i händelsernas centrum. Tillsammans med sin bästa väninna Ravn gör Pinky allt han kan för att glädja Sabeltand efter att ha undvikit kölhalning som fripassagerare och det visar sig att ett barns uppfinningsrikedom och list ibland fungerar bättre än både kanoner och svärd. Då Lama Ramas skatter inte bara är det största i världen utan också de mest välbevakade.

Kapten Sabeltand är en norsk äventyrsfilm med stor potential till att bli en serie filmer för hela familjen. Det finns redan en serie med kaptenen på SVTPlay (Kungen på Havet) så att möjligheterna att utveckla den här världen, karaktärerna och handlingen finns där är ju uppenbar. Och varför inte, det här är underhållande för alla från de allra yngsta till ett par generationer äldre. Likt en skandinaviskt budgeterad Pirate’s of the Caribbean tas äventyren till sin spets både i spänning och humor. Det finns något för alla att ha roligt med här och även om det finns rejäla slumpar som superlånga fisar och en alldeles för larvig kung i Lama Rama (han driver mig nästan till vansinne med sitt skratt) så är det mesta här riktigt bra och riktigt kul.

Kapten Sabeltand och jakten på skatten i Lama Ram lär inte lämna någon med aptit för äventyr hungrig efteråt. Filmen är slående vacker med riktigt bra dataanimerade miljöer, mycket action, snygga kostymer och stora överdrivna karaktärer där bara ett fåtal inte fungerar. Mitt betyg kanske inte speglar berömmet helt och hållet och det beror mycket på missar i tempo där regin inte riktigt håller igång filmen och allt bara tar för lång tid att gå igenom. Det behövs lite mer anamma i berättandet för att på riktigt få till det ända upp till mastens topp.

Slutet lämnar öppet för en uppföljare där pojken Pinky förhoppningsvis kommer få uppleva mer av världen i jakten på en skatt som inte går att värdera i pengar och jag ser fram emot att få följa med, mycket. Görs det rätt så går det att pressa ur minst 2-3 filmer till ur legenden om Kapten Sabeltand och det hoppas jag att det görs, för såna här klassiska familjeäventyr är det brist på nuförtiden.