Källan

Vackert om jämlikheten.


I en Nordafrikansk by har kvinnorna traditionellt alltid varit de som hämtat det dagliga vattnet, från källan belägen högt uppe på det angränsande berget. En jobbig promenad som mer påminner om oxdjurs kamp med plogen än en trevlig dagstur. Männen i byn anser det onödigt att dra vattenledningar till bergets fot för att minska kvinnornas arbete, staten håller samma inställning – för vad ska kvinnorna göra om dagarna om de inte håller sig sysselsatta med liknande?

När en av kvinnorna faller på vägen ned och spolierar vattnet men än värre, mister sitt ofödda barn i ett missfall är gränsen nådd. Kvinnorna blir de som – trots att de ställer sig emot ett patriarkalt styre där traditioner inte utmanas obestraffat – måste ta steget mot förändring och förbättring. De vänder sig mot männen med den lilla makt de besitter och inleder en kärleksstrejk, som de bestämt ska försöka hålla vid tills det finns en vattenledning ner till byn.

Källan DVDInnan jag startade Källan förstod jag vad jag hade framför mig. Filmen har fått idel lovord av kritiker och publik vilket är helt och hållet välförtjänt. En vacker film som tar sig an både det fina men främst det problematiska med traditioner och deras bibehållande. Ett personligt regisserat drama som både tar sig an en konfrontation med självaste Koranens motsägelsefullhet (beroende på hur texten tolkas) och visar prov på att män och kvinnor i grund och botten är lika, och därmed lika mycket värda. Ett tankesätt som inte alltid varit aktuellt och som också bestrids in i det sista.

Källan är ett härligt exempel på att berättelsen är överlägsen det extravaganta. Med en ödmjuk och naturlig inställning visar den oss att det går att förändra det stora med små medel. Det är sällan gratis och det innebär ofta fara, men möjligheterna finns där och för inspiration för den egna kampen, vad det än må vara, så är Källan en utmärkt film att ta till sig och njuta av. De reguljära hjältinnorna i filmen utgörs av kvinnor som tycks inhemska och vana med sin omgivning, trovärdigheten är det ingenting som utmanar och skådespeleriet är fantastiskt överlag. Det enda filmen lider av är en väldigt lång andra akt som saknar samma tyngd som både inledningen och filmens avslut kan erbjuda.

Helt klart en film du måste se om du intresserar dig för jämställdhet, humor och dramatik. Källan både respekterar och kritiserar sitt eget ämne och är en bred uppvisning i hur världen moderniseras både i människors sätt att tänka som i teknikens framfart, här symboliserat av en enkel vattenledning som ställer till med revolt. Så se Källan, definitivt en film som rekommenderas.

INGA KOMMENTARER