Kajans Vasalopp

Mer humor från Hipp Hipp’s Kajan Hansson.


Kommer du ihåg brandmannen Kaj-Åke “Kajan” Hansson från sketchprogrammet Hipp Hipp som gick på tv för en herrans massa år sen? Tiden går snabbare än man tycker och många har nog glömt, men för Kajan verkar ingenting ha förändrats. Han är fortfarande en supersocial skämtare med hög röst och positiv inställning.

Nu har han tagit sig an utmaningen att åka skidor nio mil i Gustav Vasas spår från Sälen till Mora där man går i mål under mottot “I fäders spår för framtida segrar”. Förberedelserna är omfattande med närmare 5 mil genomförda under säsongen för att få upp flåset, det laddas kolhydrater och gymmas för att stärka triceps… kvällen innan. Kajan har full koll, förutom på det lite underliga dokumentärfilmarteamet som följer honom, då de önskar förbli observatörer, något som inte kittlar honom på rätt ställen. Han är inte heller helt säker på hur ärliga de är i Norrland vilket leder till borttappade skidor i snön och paranoia i trängseln vid start. Tänk om det finns ficktjuvar?

Kajan från Hipp Hipp åker vasaloppetKajan är dock fast besluten att åka Vasan, och det här är bara småsaker. Den kritiska frågan är om han har det som krävs för att ta sig i mål med både hälsa och heder i behåll, eller om han måste offra det ena för att tjäna det andra.

En spinoff på en karaktär som jag senast såg till för en fem år sen välkomnas med värme då jag har saknat Hipp Hipp! även om jag helt missade den tredje säsongen 2011. Så när Kajans Vasalopp syntes till när jag sprättade det vadderade kuvertet blev jag faktiskt rätt så ivrig. Samma kväll åkte filmen i spelaren och tyvärr så tog det inte lång tid innan jag insåg att det här inte riktigt håller längre.

Kajan är fortfarande en skön karaktär som det är lustigt att följa, men det som gjorde honom till en minnesvärd figur i Hipp Hipp!, med utbildningsbitarna, de dåliga skämten och pinsamheterna infinner sig inte riktigt den här gången. Mer så är det en mockumentär där det som sägs ska utföras, verkligen också är en av de största anledningarna till inspelningen och inte bara ett svepskäl för att få fram en passande miljö och möjligheter till skämt. Han åker verkligen i Vasaloppsspåren och det dokumenteras flitigt. Innan start hinner det passera tre dagar rätt obemärkt där vi får följa med på lite upptäcksfärd och husbilsboende. Det dokumenteras med glimten i ögat och många gånger lockar det till skratt, mest på grund av Johan Westers förmåga att timea kommentarer snabbt och precist.

Kajans Vasalopp är mer en inspirerande film än en fortsättning eller nystart för Kaj-Åkes komiska karriär som fiktiv folkhjälte. (Han är ju trots allt brandman.) Det finns en hel del att skratta åt men för mig så känns det viktigare att projektet Vasalopp genomförs, även om Kajans vision om en krans runt nacken och en kram från Dalkullan som välförtjänt vinnare inte riktigt är det man hejar på om. Gillade du Kajan i Hipp Hipp! Så tror jag nog att du kan uppskatta den här rätt korta filmen också (50 minuter), men förvänta dig bara inte samma skrattfest som erbjudits förut.

INGA KOMMENTARER