Justin Bieber - Rise to fame

Informativt men outhärdligt.


Justin Biebers resa till världskändisskapet började när Scooter Braun såg honom på Youtube och direkt förstod att den här grabben hade potential. Då var han en liten kille med Bart och Tupacaffischer på väggarna. Sen dess har han utvecklats till en lite större kille med skinnjacka och en miljon skrikande tjejer efter sig var han än är. Succén är uppenbar, det finns inte många som inte känner till namnet, har hört låtarna på radio, på tv eller på nätet. Därför har nu Maureen Goldthorpe sammansatt den här lilla genomgången om vad han gjort hittills.

För det här är inte något annat än en utdragen, upprepande och spekulativ genomgång av Justin Biebers liv till dags dato. Utformat som ett dåligt producerat avsnitt från E! Entertainment där en irriterande berättarröst försöker peppa igång ett tempo som är riktigt svårt att uppskatta. Knastrig musik ligger och smådunkar i bakgrunden hela tiden, samtidigt som en amatörmässig grafik susar förbi tillsammans med namn på människor som ingen känner igen. Förutom Neyo (artisten) och Louis Walsh (X-factordomare).

Bland de många andra tyckarna som pratar om Justin Bieber står Ashley Pearson för mest information. Hon är en proffstyckare som brukar vara med i program som ”Most annoying people” och ”Celebrity shocklist 2009” bara för att nämna ett par. Hon verkar otroligt påläst kring Bieber och allt han tagit sig för sen första stund, men allt hon säger är citeringar och kringsnack runt vad Bieber själv delat med sig av. Precis som alla andra okända tyckare i filmen så startar hon en stor del av sina meningar med ”Justin talked about things like…” och liknande. Ett osäkert sätt att framföra information i en dokumentär, ett sätt som präglar hela informationsflödet (med få undantag) och resulterar i bristande trovärdighet.

Justin Bieber – Rise to fame är inte den bästa informationskällan om du vill lära dig något om Bieber utav rent intresse för hans person, visserligen fullpackad med information men i ett otroligt dåligt format. Intervju på intervju med människor vars relationer till Bieber kan beskrivas som flyktiga blandat med dålig musik, tam grafik, skrikande fans, gråtande fans, springande fans och ett mischmasch av klipp från olika skeenden i Biebers liv. Allt bildmaterial är ihopklippt i samband med det som berättas och det är väl den enda egentliga pluspoängen jag kan ge.

Jag visste ingenting om Justin Bieber innan jag såg den här korta filmen och jag lärde mig faktiskt inte mycket från filmen heller, jag vet bara att det passerade en stor massa information i ett rasande snabbt discodunkstempo. Förutom att Bieber upptäcktes via Youtube (nej, jag visste inte det) så förlorades det mesta i mitt mentala skräpfilter. Inte för att jag var motsträvig, utan på grund av presentationen. Jag gick efter filmens slut ut på internet och googlade, varpå jag fann mycket mer information, som jag kunde sortera ut och lära mig mycket mer.

Ämnet Bieber kommer givetvis att skapa intresse eftersom han är en artist som har ett enormt följe av fans överallt. Maureen Goldthorpes ”Rise to fame” är också en typisk film som kommer samla damm hos Bieber-samlare världen över, för även om man älskar pojken så känns det osannolikt att exemplar av den här dvd’n besöker samma spelare mer än en gång.

INGA KOMMENTARER