Johan Glans på Världsturne i Skandinavien

Rock’n’Roll under ansvar.


Johan Glans briljerar med sitt blygsamma utseende. Klädd i brun kofta, skjorta och blåjeans går han fram och tillbaka på scenen och lockar fram skratt efter skratt. Igenkänningshumor komprimerad till effektiva anekdoter som de flesta av oss kan minnas från antingen barndom eller vuxenliv, rumsrent och roligt – på Glans-maner.

Det handlar mycket om svenskheten och vår inbyggda blygsamhet, underligheterna vi har för oss och sånt där vanligtvis tråkigt vardagligt. Nu roligt och underhållande. Allt från att hamstra verktyg trots att det saknas talang för att bygga, halvnysar i hissen, till pinsamma konfirmationskort bannade åt flyttlådan längst in på vinden. Glans tar varje skämt så långt det går utan att det någon gång blir överdrivet och uttjatat. Och med det stadiga tempot och Glans självförtroende och goda dialog med publiken får till och med ett skämt som gått till spillo mig att skratta när han lyckas vända på det.

Johan Glans - World  Tour of Skandinavien DVDMen det är inte bara vi svenskar som får en släng av Glans för det här är ju en världsturné som spänner över hela skandinavien. Danmark, Norge och till och med Finland och Island får sin beskärda del av kakan, vilket de kanske inte har lika roligt åt som oss svenskar. Men roligt för oss är det i alla fall, när Glans går på om hur intellektuellt det låter när finlandssvenskar pratar likt Mark Levengood, trots att de inte alls är överlägsna smarta kultursnobbar, eller hur ironiskt det är när en dansk inte förstår vad Glans säger på scenen och ber honom tala tydligare. Jag tycker att komedin håller en god grannvänlig ton och det gränsar aldrig över i något illvilligt, främst är det vi svenskar som får ta smällarna – och det är smällar vi kan ta. Och kanske borde ta, för att slappna av en aning extra ibland.

Johan Glans bevisar att han är en del av den svenska humoreliten i den här föreställningen. Han tar plats bredvid Schyffert, Gustafsson och andra moderna “ikoner” inom den svenska scenkomedin och det vore konstigt annars, för Johans humor är något vi alla kan relatera till – och det är det som gör det här så bra. Jämfört med många andra komiker så pratas det inte om kompisar eller liknande utan det är utlämnande från Johans liv. Hur mycket som är sanning vet jag inte men det låter som om att det mesta vore det, för han berättar med sådan närvaro att det inte går att misstro.

På dvd’n finns det även med ytterligare ett framträdande, då när Johan Glans besökte Island och framförde rutinen på engelska. I en introduktion avfärdar han själv det som inget speciellt, men det är gott och väl tjugo minuter extra roligt. Så lyssna inte på Johan, eller jo, gör det förresten.

INGA KOMMENTARER