Det Bleka Hotet

Från Eslöv till intergalaxen.


Johan Glans, född 1974 i Eslöv, en blond pojke på 37 år som jobbat med humor sen 1994. I hans dvd Det bleka hotet bjuds vi på ett axplock av karriärens mer lyckade och en hel del mindre lyckade sketcher och skämt.

Att Johan (tillsammans med någon?) valt att lägga ett Star Wars-tema på dvd-produktionen vittnar lite om att han är precis som mig en person från tv-spelsgenerationen och därmed tillåten att skämta om precis allt mellan himmel och jord. Johan håller dock fast vid en slimmare sorts humor som handlar mycket om hans scennärvaro och minspelet, han är ingen Freddie Mercury i utlevandet av känslor men blygsamt och förnämt skulle han kunna leverera de sjukaste grejerna rakt av utan att ”åka dit för det”. Men det gör han inte. Istället så håller sig Johan på mattan som en efterträdare till Robert Gustavsson utan samma repetetiva humorform. Bäst är han när han arbetar med sketcher, gärna i samarbeten med David Batra, som varken är bättre eller sämre än Glans (det debatterar dem gärna i ett skede av den här dvd’n). De är båda ganska hissmusikaliskt begåvade komiker som klarar av att underhålla sin publik på ett vettigt och värdigt sätt, de är smarta och kvicka, precis som det brukar krävas.

Johan Glans - Det bleka hotetJag börjar med att kritisera Johans stand-up en aning genom att ogilla de sekvenser som valts ut för att visa på vem han är. En hel karriär (som jag förstått det) på trettio år komprimerad till en dvd med en vanlig films speltid är inte det enklaste. Därför tycker jag att flera visningar av Glans’s Darth Vader-imitation ner i vattenbägaren känns onödig, inte heller skrattar jag något nämnvärt högt åt resterande bitarna heller. Det är roligt, bara inte tokroligt. Mycket av det tror jag beror på att Johan bygger upp en show på scenen istället för att bara dra en massa skämt, det fungerar inte riktigt ituklippt.

Sketcherna som valts ut kommer från en mängd svenska humorserier där Kvarteret Skatan, Hjälp! (ytterst lite) och Parlamentet är de mest igenkännbara. Roligast var ett montage från Parlamentet där Johan inte riktigt hänger med på leken där de inte får säga Ja, Nej eller tveka. Likaså är det bra material från Kvarteret skatan, som sen länge varit en av mina svenska favoritserier. Roast, World tour of Skåne (Johans turne) Fredag hela veckan, Min finska fru och en del galor och blandade sångframträdanden ligger också helt rätt och riktigt med.

Fans av Johan Glans får äntligen något att sätta tänderna i på plastskiva och det är komikern och skådespelaren lika väl värd som fansen. Finns det någon riktig fanatiker som söker efter Johans förflutna så finns det även med lite grejer kring det, mest intressant och roande en tv-show där James Bond är temat och Johan vs. två andra killar tävlar mot varandra i triviafrågor. Vad programmet heter vet jag inte, sades det så missade jag – hur som helst så var det väldigt mysigt att titta på – precis som Johans tidigare lite mer stakande typer av stand-up från olika krogmiljöer.

INGA KOMMENTARER