JFK bluray

Stone’s JFK får mig att rysa i hela kroppen.


Det har gått femtio år sedan John F. Kennedy mötte sitt öde på en gata i Dallas, då han sköts till döds i amerikas mest omtalade attentat fram till 9/11. Konspirationsteoretiker och skeptiker till den amerikanska regeringen har sedan dess försökt bevisa att det inte var Lee Harvey Oswald som var skyldig. (Eller att han i alla fall inte utförde attentatet på egen hand.) Många är övertygade om att den amerikanska regeringen, CIA, FBI eller Kuba och en uppsjö av andra misstänkta var inblandade. En av dessa teoretiker är Jim Garrison, åklagaren vi följer i Olivers Stones redogörelse över attentatet från 1991. Oavsett sin sanningshalt en involverande och spännande film.

I en blandning av arkivbilder och dramatiserade teorier gör en hop storstjärnor ledda av Kevin Costner JFK’s konspirationsfans en jättetjänst genom att hälla bensin direkt i elden. I en orädd filmatisering av en tid ungefär tre år efter själva attentatet följer vi Garrisson på ett korståg där målet är att sänka federala myndigheter och till och med möjligen Kennedys efterträdare Lyndon Johnson. En svår uppgift för ett lag jurister som arbetar utan stora resurser mot jättar med miljarder av dollar till förfogande.

JFK blurayMen med oväntad hjälp och flera hjälpsamma ögonvittnen kommer Garrisson närmare sanningen än någon annan gjort, och är man inte övertygad om att det fanns fler skyttar vid vägen den där olyckliga dagen när JFK har spelats upp, ja då har man en överdriven och naiv tilltro till de styrande krafterna.

Oliver Stones berättargrepp är fantastiskt bra och mixen av spänning och dramatik, med personliga inflikningar för Garrisson som riskerar allt i jakten på sanningen är oerhört välbalanserade. Trots att filmen sträcker sig en halvtimme över tretimmarsstrecket så blir det aldrig tråkigt att titta, det händer inte ofta nuförtiden såvida det inte är en Sagan om Ringen-film.

Skådespelet är fantastiskt bra och det kryllar av stjärnor. Sissy Spacek, Joe Pesci, Kevin Costner, Laurie Metcalf, Kevin Bacon är bara några och de gör alla superbra insatser, mycket med hjälp av Stones regi, som sällan lämnar något åt slumpen. Det allra bästa är att ingen (förutom Costner i sitt slutanförande i den avgörande rättegången) stjäl rampljuset utan alla medverkar på samma villkor. Med ett undantag i Joe Pesci som har ditmålade ögonbryn och en uselt sittande peruk. Men det var så hans karaktär såg ut, något som förklaras i den dokumentär som bifogas i extramaterialet; Beyond JFK: The Question of Conspiracy.

Det var en herrans många år sen jag såg JFK sist men den har absolut inte tappat någonting i värde. Jag blir konspiratorisk, engagerad och får rysningar i hela kroppen över de teorier som presenteras. Är det här sanningen så är vi alla illa ute, och i ärlighetens namn så lutar jag åt att tro på JFK, för den för fram sina argument på ett sätt som fångar in mig.

Har du inte sett den så skriv upp på listan över filmer som måste ses, har du sett den, se den igen på bluray. Upphottad bild och ljudkvalitet med väldigt bra extramaterial och direkt in på lågprisdelen av onlinesiternas utbud. Det kan inte bli så mycket bättre, så boka en helkväll.

INGA KOMMENTARER