Jesus DVD

Ett nytt perspektiv av livet i Nazareth.


Filmatiseringarna om och kring den kristne frälsaren Jesus liv var det länge sen man kan kunde räkna på fingrarna. 1999 bidrog Pernilla August och Christian Bale till ytterligare en kommen ur Albert Ross’s manus, regisserad av Kevin Connor – som nu hittat sin väg till dvd-hyllorna. En av de underligare versionerna jag sett, inte på grund av innehållet historiskt sett, utan hur det gjorts, vem som står i fokus och från när filmen påbörjas.

I ”Jesus” får vi nämligen en lite inblick i hur det kan ha sett ut innan Jesus föddes, hur hans mor var nära att bli stenad och hur Josef livnärde sig på sina snickerier. Det var en hård tid under romarnas styre och religionen var lika viktigt för de goda att motivera sig, som för det onda att använda i sina egna syften. Då precis som nu.

Innan Jesus föds så handlar filmen, vars originaltitel också antyder (Mary, mother of Jesus) om Mary (Pernilla August) och hur hennes liv såg ut. Från en tid innan tills dess att hon kontaktas av en mystisk mansröst (Gud) som ger henne tecken om vad som komma skall till dess att Jesus föds så står hon också i fokus. Sedan förflyttas hon till bakgrunden, men ändå alltid närvarande för att vi ska få se hennes del av berättelsen.

Efter att Jesus föds så får vi se honom växa upp. Lite som en typisk tonåring arbetar han med att lära känna sig själv, men inte minst att lära känna Gud. Filmen fortsätter sedan med att berätta om de klassiska bitarna i Jesus liv och de gärningar han utförde och det här vet ju de flesta vad det handlar om. Dop, vatten till vin och så vidare. Vid det här laget har den unga Jesus bytts ut till den äldre Jesus, som spelas av Christian Bale.

För dem som känner att de inte riktigt har koll på vem Jesus var, så är det här ett bra tillfälle att få en komprimerad dramatiserad version av hans liv. Med ett övertydligt och gestikulerande skådespel för Bale och August handlingen framåt. Lite ovanliga delar av Jesus liv har valts att behandlas (till exempel den scen där vatten förvandlas till vin) och vi får även bekanta oss med en del personer som annars inte syns till så mycket. Bland andra Johannes döparen och den sköna Maria Magdalena, ger lite udd – men deras inblandning är i förbigående.

”Jesus” är en av de kortaste filmatiseringarna om Jesus (med familj) jag sett och speltiden märks väl i de snabbt genomgångna scenerna, det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme. Korsfästelsen med tillhörande återuppståndelse gås igenom på något som måste vara rekordtid eller i alla fall tangerande tid. Det här blir jag lite besviken på grund av, eftersom jag satt mig ned, som jag oftast gör när jag ska se film, med förhoppningen om att lära mig någonting. Men det jag lär mig (eller det jag tolkar från bilderna rättare sagt) handlar mest om vardagliga och små händelser. Och trots att det här är lite av filmens kärna, så lyckas den inte nå ut med något intressant budskap.

Besvikelsen når sin absoluta höjdpunkt på grund av något helt annat däremot. Klimax nås då de allra sista orden yttras i filmen. Det är Pernilla August som talar och det måste vara ett av de bedrövligaste försök till uppmuntran och världsrannsakan jag någonsin sett. Med blicken fäst rakt in kameran avslutar hon filmen med en minimonolog som jag har väldigt svårt att komma över, jag minns inte vad hon sa, det har jag nog förträngt – men jag minns hur långt ner i soffan jag sjönk i ren uppgivelse när den här lilla scenen utspelade sig.

Trots den här mycket märkliga avslutningen som jag bara kan skylla på krav från någon finansiär eller ett riktigt hjärnsläpp från en överentusiastisk regissör så är ”Jesus” ändå en rätt ok film. Ämnet är ju odödligt och berättelsen före den vuxna Christian Bale-jesus tror jag inte att jag sett förut. Den är lite för kort, lite för överspelad, lite för billigt producerad och alldeles för stelt regisserad, tonen i manuset är också det lite för monotont tyvärr. Värd att ses för den intresserade, religiöse möjligen eller för dig som ska skriva en A4-uppsats om Jesus men inte orkar läsa dina skolböcker. Jag kan inte utlova höga betyg men det är ju rätt ämne i alla fall.

INGA KOMMENTARER