Jackass DVD

19 år gamla nostalgivideos på dvd.


Pubertal humor av larviga grabbar för larviga människor i allmänhet. Jag var inte bättre jag utan fascinerades totalt av den våhalsighet som den nu avlidne Ryan Dunn, dandyn Johnny Knoxville, illvillingen Bam Margera, den store Preston Lacy, den lille Jason “Wee-man” Acuna, Danger Ehren, den påstådda Matt Damon-släktingen Raab Himself och rökskallen Steve-O med polaren och nakenälskaren Chris Pontius med flera stod för.

Att deras show visades på en kanal som MTV var ju då väldigt märkligt eftersom det fortfarande visades musik på kanalen vid den här tiden, men så var det mesta som man kunde förvänta sig det under 90-talet också. Sen kom förändringarnas tid och doofus-humorn slog igenom på allvar och det var inte bara under namnet Jackass som ensemblen gjorde framsteg.

CKY var en avstickande falang med samma inriktning där Bam Margera stod i fokus, senare kom Viva La Bam, Wildboyz – ett annorlunda natur-och-reseprogram med Steve-O och Chris Pontius samt det mindre framgångsrika Homewrecker där Ryan Dunn var programledare. Dunn försökte sig även på en filmkarriär men hamnade i skuggan av Johnny Knoxville, som var den mest charmante och mest passande av dem för just det, med bland annat roller i filmer som Men in black II och Dukes of Hazzard. Framgångarna var många, trots att meriterna bestod av att rulla sig i bajs och skada sig själva på så roliga sätt som möjligt – och nu finns möjligheten att se var det hela började när den första säsongen äntligen släpps i Sverige.

När jag tittade igenom den här tvåtimmarskavalkaden av nonsens och dumheter så var det inte helt utan att bli lite nostalgisk. Jag hade sett varenda sketch förutom en där det tävlas i trampbåtar tillsammans med holländska prostituerade när jag var yngre och jag minns hur fascinerad jag var då. Så att idag kunna sitta och titta igenom grejer som redan setts och veta vad som komma skall men ändå garva och ha roligt är ju väldigt trevligt, än om den ungdomliga beundran som jag erbjöd Jackass-killarna då inte riktigt fanns med i bilden den här gången.

På två timmar hinns det med 106 olika scener där du kan njuta av allt från Jultomten tacklandes en jättekyckling, offerttagningar för att stoppa upp en död farmor, misslyckade skateboardingtrick, kräkorgier när 50 ägg ska konsumeras på under en timme, natt-apan som skriker och hoppar på bilar, Raab Himself naken vid vägkanten, spanking, yoga-fjärt-lektioner, tarmrensningar, elefantbajsdykning, kundvagnskrascher, BMX-jousting och mycket mycket mer. För den som missat den här serien på MTV och inte hittat den på nätet så är det här den absoluta samlingen av gamla klipp från Jackass, innan de hade släppt filmer och skaffat sig namn som alla känner igen. De är ett ungt och ivrigt gäng som tål mer stryk än de gör i den sista Jackassfilmen, där det mest ojas och ajas en massa.

Ett gott komplement för den som sitter på andra och tredje säsongen med ett gapande hål i bokhyllan där den här dvd’n borde stå. För nostalgikern en värdefull återblick till hur barnsligt omogen man var förut och möjligen en liten puff mot att släppa vuxensargen för att återigen ha lite roligt, för det är väl det som är grejen med livet?

Dvd’n är bra uppbyggd med kapitel för varje scen vilket gör det enkelt att hoppa över de tristare grejerna (oftast de där dräkter av olika slags konstrueras) för att bara titta på det som är av intresse. Enligt fodralet så ska det finnas med ocensurerade kommentarer av Jackass-teamet men jag hittar för allt i världen inte på dem på skivan, det finns inget menyval och bara ett ljudspår, möjligen är det ett feltryck, en miss i produktionen som kommer åtgärdas eller så är jag bara inkompetent. Äger du dvd’n så kan du väl lämna en kommentar för att upplysa mig – saknas det helt och hållet så är det en oförlåtlig miss.

INGA KOMMENTARER