The Lost Tapes

Mer en andrahandssortering än förlorade scener..


Den banbrytande och benbrytande tv-serien Jackass tåls att ses igen och igen, men visst har konceptet självplågeri och extrema situationer börjat spela ut sin roll nu när det konstant pumpas upp konstigheter, stunts och våghalsigheter på olika videoströmningssiter. Originalet (eller det som många av oss ser som originalet) är dock alltid bäst, (?) och det är inga anonyma ansikten som figurerar i Jackass utan C-listekändisar som gjort sina namn genom höga smärttrösklar och en förkärlek för ovanliga handlingar och hyss.

Som vanligt ser vi charmknutten Johnny Knoxville, bindgalne Bam Margera, Ryan Dunn (inte så mycket), karismatiske Oompa-Loompa-skateande Wee-Man, blöjbäraren Preston Lacy, bajs-och-kräk-mageneten Steve-O, Chris Pontius som aldrig kan behålla sina kläder på kroppen samt mer anonyme Danger Ehren och deras vänner under deras strapatser på olika platser i världen. 93 scener har fått plats på strax under två timmar och det är presenterat utan någon inbördes ordning. Allt från äckliga kräkomeletter till krabbkalsonger hinns med och det är gott om varierande inslag där emellan. Främst handlar det om dumheter, eller, det handlar bara om dumheter…

Jackass - The Lost Tapes DVDMina personliga favoritscener är långgolfsspelande på minigolfbana, wakeboarding med Johnny Knoxville (han är så dålig på det) och en galen voodookvinna som utför någon oförklarlig ritual kring Steve-O som både blir sparkad i magen, piskad med mera. Men trots att det är lätt att hitta favoriter bland så mycket att välja mellan så är The Lost Tapes kanske inte så mycket förlorade som de är bortvalda – för det mesta i den här samlingen är rätt mediokert jämfört med allt du (kanske) sett förut. Det mesta har cirkulerat i olika format tidigare men det finns faktiskt en hel del sketcher och roligheter som jag inte sett förr, och då trodde jag att jag sen 90-talet sett allt – vilket jag bevisligen inte hade.

Ändå, det är Jackass och det är menlöst och idiotiskt – lika gott som tidsstjälaren Youtube eller andra siter men med lite mervärde för oss som fortfarande känner igen killarna som jönsar runt framför kameran. Jag ser hellre på Jackass på teven än random hero på internet och känner du likadant så kan du också ha roligt med den här dvd’n. Jag rekommenderar dock hellre att du ser de tidigare samlingsvolymerna eller serien i sin helhet, för det är där de riktigt roliga grejerna finns medan det här mer känns som andrahandssorteringen.

Dvd’n innehåller också lite extramaterial där jackassworld.com (finns inte längre) promotas tillsammans med en enorm radda intron med frasen “Hi i’m Johnny Knoxville, welcome to Jackass!” samt lika många och väldigt ovettiga avslut på avsnitt från serien. Inledningarna förstår jag varför de finns med, avsluten – inte lika förståeligt och rätt meningslösa.

INGA KOMMENTARER