Jack the Ripper mini-series DVD

Möjligen ett svar på mysteriet som gäckat världen i över 120 år?


Michael Caine belönades med en Golden Globe för sin roll som Abberline, polisinspektören som tilldelades ansvaret för utredningen av en serie mord som inleddes i Whitechapel, Augusti 1888. Det handlar om Jack Uppskäraren och det morbida arbete han utförde i Östra London under en tid då befolkningen sattes i skräck och polisen mer eller mindre tycks ha famlat i mörkret.

Vi följer Abberline och hans medhjälpare Geordge Godley (Lewis Collins) under den svåra utredningen där alla skrivs upp som misstänkta men bara en endas namn kommer lämnas oöverstruket. Med hjälp av envisa och systematiska metoder ska Abberline och Godley komma närmre än någonsin i sina efterforskningar, men är deras resultat verkligen sanningen? Eller lämnas vi återigen undrandes kring vem galningen Jack egentligen var?

Filmskaparen David Wickes verkar säker på sin sak och med hjälp av Scotland Yard bland andra så har han här lyckats få till en tretimmars miniserie uppdelad på två avsnitt som verkligen övertygar om (i alla fall) potentiella möjligheter. Men hur det ställer sig mot verkligheten är en annan sak. I början av det första avsnittet så nämns det via en text att efterforskningarna för seriens räkning har varit omfattande och det tvivlar jag inte på en sekund. Men under vidare jämförelser, efter att ha sett klart serien, så märks det att den dramatiserade delen, det som gjorts för vårt nöjes och underhållnings skull, tycks ha tagit lite överhand över det detaljerade redovisandet av bevis och möjliga lösningar. Jag förväntade mig inte att få ett avslut på mysteriet via en tv-serie och det fick jag inte heller, men som tur är så erbjöds istället tre timmar härligt gripande och involverande deckarthriller.

För Jack the Ripper är riktigt gediget och fantastiskt bra. I bakgrunden ligger den ruvande känslan av obehag och i främre rummet, ett klart, lättförståeligt och beundransvärt detektivarbete från Abberline och Godley. De har knappast de lättaste jobben i världen med chefer ovan sig som gormar och kräver resultat, möjliga misstänkta i kungahuset, prostituerade som inte tillåts sluta arbeta trots de risker de utsätts för under nätterna och en klumpbildande pöbel utanför som formar medborgargarden och kräver en skyldig. Oavsett om det finns någon skyldig att presentera eller ej.

Fallet måste lösas både för att få stopp på vansinnesdåden men även för att lugna folket och undvika kalabalik och våldsamma protester. Ingen hade varit ett bättre val att presentera lugnet själv i rollen som Abberline än Michael Caine, en skådespelare som behärskar både lugna och stormiga scener men som här främst representerar den nyktra, analyserande människan i samarbetet med kollegan Godley, som inte heller han har lätt för att tappa behärskningen.

I det första avsnittet som utgör halva serien så handlar det allra mest om fallet och presentationen av de väldigt många inblandade samt boende, förbipasserande i Whitechapel. Dåden beskrivs och det är ofta mycket detaljerat och rätt tekniskt, men aldrig tråkigt. I den andra halvan av serien återkopplas detta men samtidigt så svävar den till största delen opersonliga ut i mer personliga aspekter kring utredningen, frustrationen över fallet och en viss uppgivenhet infinner sig. Speciellt efter att Jack själv belönat sig med sitt egna smeknamn och börjat häckla polisen för deras bristande metoder som inte tar dem tillräckligt nära.

Jack Uppskäraren är ett perfekt motiv till att göra en film eller en serie och många har även gjort så. Det jag tycker att David Wickes gör väldigt bra i sin version är att han presenterar mängder av scenarion och alternativ som ständigt håller mig gissande. Från första början till slutet är det ovisst om det kommer vara ett öppet slut (som i verkligheten) eller om någon faktiskt kommer att anklagas med övertygande bevisning. Till en början så funderade jag på om det var värt att investera tre timmar på en serie om en mördare som aldrig hittats – såhär i efterhand kan jag meddela att det var det.

Snyggt filmad, övertygande kostym och smink, en fantastisk Abberline i Michael Caine och väldigt många personliga biroller (med bland andra Jane Seymour) gör denna Jack the Ripper till en av de bästa filmatiseringarna kring terrorn i Whitechapel. Till sin nackdel möjligen alltför spekulativ och beslutsam men med allt gott som erbjuds i övrigt så är det verkligen ingenting som lämnar ens ett spår av bitter smak i efterhand.

INGA KOMMENTARER