Jon Knautz's Jack Brooks

Rörmokare på dagen, monsterjägare på natten!


Jack Brooks (Trevor Matthews) är en ovanlig man med ett vanligt arbete, en kepsbärande rörmokare som går på kvällskurser och har aggressivitetsproblem. Hade det inte varit för en turbulent massaker på Jacks familj när han var yngre så hade han förmodligen arbetat på Wall street iklädd kostym och slicka solbrillor nu (förmodligen inte).

Istället så sitter han och lyssnar till en gurglande professor på kvällskursen i naturvetenskap som han via sin ”flickvän” lyckats slösa bort sin tid på. Det han inte vet är att han är på väg att möta en helt ny lärarform, bokstavligen – då Professor Gordon Crowley (Robert Englund) besatts av ett ont odödligt japanskt hjärta som från graven tagit sig upp och konsumerat den gode läraren. Det är dags för Jack Brooks att ta på sig ansvaret och monstermördarrollen för att rädda sina vänner, men främst sig själv och den egna hedern.

Monsterslayer DVDJack Brooks – Monster slayer är både härlig lightversionssplatter, skön komedi och ett väldigt tunt internt drama på samma gång. Jacks motiv ligger i att fronta sina rädslor, göra upp med det förgågna, att tygla sin aggressivitet och gå vidare i livet. Vad kunde ha varit bättre lämpat för en sån förändring än en monsterinvasion?

Komiskt sett är Jack Brooks – Monster slayer ibland helt briljant och lockande till gapskratt genom de enklaste manövrar bland minimala biroller eller Robert Englunds minst sagt motbjudande transformation till ett av modern tids omodernaste och mest komiska jätteblaffor till supermonster. De andra monsterkreationerna är inte heller de särskilt skrämmande eller monstruösa utan kan lätt jämföras med sånt du hittar inplastat i leksaksaffärer, förutom en typ av zombies, som kontrasterande faktiskt är riktigt ordentligt skrämmande.

Monstren är inte läskiga, huvudpersonen verkar inte särskilt intressant och Robert Englund är med, det låter inte direkt som en blockbuster eller hur?

Och det är precis därför som du ska undvika den här filmen om du letar blockbusters, för den här filmen ser du bäst i jakt på de tre delar som jag precis nämnde. Englund gör en av sina roligaste roller någonsin, Jack Brooks är en hejare till karlakarl som enligt normen ska övervinna sin ångest och samtidigt så erbjuds det lustig och äcklig humor i monsterkreationer som förmodligen åt budget lika snabbt som Oprah äter tårta.

Jack Brooks – Monster slayer är en god bit underhållning som både får mig att skratta och gråta, det är roligt som satan ibland men tyvärr förstör det alltsomoftast av ordentliga transportsträckor och tvivelaktigheter både i manus och bland skådespelarna. Förvänta dig inga storverk men gott och väl en underhållande film som håller sig utanför ramarna nästan hela tiden.

INGA KOMMENTARER