Crowdfundade Iron Sky

Det bor tyska nazister på månens mörka baksida.


Lika fantastiskt som det låter är resultatet när ett gäng finska filmskapare tar med oss ut i rymden för att slåss mot rymdnazisterna. En film skapt delvis (till största delen) med vanliga medel för finansiering men även genom så kallad crowdfunding. Där du som konsument eller entusiast får vara en del av förproduktionen genom att fixa fram pengar väldigt enkelt förklarat. Inte bara ett trevligt sätt att skaffa pengar till en film, men även ett genidrag för att skapa hype och förväntningar i en nutid där sociala media är rätt kanal för att nå ut – vilket Iron Sky verkligen gjorde.

När den amerikanske astronauten James Washington (Christopher Kirby) landar med sin månfarkost så hamnar han lite för nära en tysk nazistbas som hållits gömd och hemlig sen 1945. Washington tillfångatas och hans enorma datamaskin (en smartphone) beslagtas och visar sig vara precis det som behövdes för initieringen av det fjärde riket! Nazisterna flydde jorden för att återbygga sina armeer, utöka kapaciteten med gigantiska rymdskepp och en enligt egen utsago fredlig filosofi för att en dag återvända. Med hjälp av Washingtons telefon är det nu dags för rymdführer Kortzfleisch (Udo Kier) att börja den nya tidens nazistinvasion, men först måste sändebuden Klaus och Julia (Götz Otto & Julia Dietze) rekognosera och förbereda, vilket de enklast gör direkt från Vita Huset där den kvinnliga presidenten (Stephanie Paul) är desperat efter att fiska röster till ett möjligt omval.

Iron Sky BlurayMed en blandning av tokiga idéer som en nazistinvasion från månen, en kvinnlig president i USA (aldrig hänt…) och multinationell krigföring i yttre rymden finns det egentligen inget givet sätt att förhålla sig till Iron Sky. Det är delvis en komedi, science-fiction och action, där det smäller, bombas och skjuts men även finns gott om utrymme för personliga utvecklingar mellan de ledande rollerna. Nazisterna har sina interna strider där alla män hoppas få leka führer samtidigt som världen återigen ska återerövras och många gånger görs det narr av deras rutinmässiga levnadssätt och den indoktrinerande uppväxten som nazist. Men det är inte bara de tysktalande som får ta del av kakan – för världens största ego-land på film USA får smaka de också.

Med en president som behandlar världspolitik och krigföring som om hon vore en av deltagarna i Wipe Out och anlitar PR-agenten Wagner (Peta Sergeant) som kapten över rymdflottan är det lätt att småle lite överlägset. Ingen går säker i den finska kvartetten Sinisalo, Puskala, Kalesniko & Vuorensola’s (regi, manus, idé) som dock inte bara gör narr av och skojar utan också bereder utrymme för förändring och upplysning.

Främst så är Iron Sky en vettig film att ta en titt på för att den är osannolikt underhållande. Det är som en Expendables light utan de stora stjärnorna (men med coole Udo Kier förvisso) och i rymden med nazister. Det blir inte mycket galnare än såhär i en film som passar till en bredare publik, vilket Iron Sky verkligen gör.

Handlingen är som du kanske förstått rätt tillåtande och flytande med utsvävningar både hit och dit. I den här goda soppan så finns det en bas skådespelare som även de tar fram det bästa möjliga där bara de amerikanska kvinnorna känns omöjliga att ta på allvar. Genom evigt överspel och överdrivet amerikaniserade roller också sänker lite av det i övrigt väldigt övertygande och roligt inlevelsefulla skådespeleriet. Rollerna spelas säkert väl enligt hur de är skapta, men borde tonats ner en aning i ett tidigare skede för att uppnå en bättre balans på det stora hela. Min favorit, vilket jag lockades till direkt genom en smart inledning, är Julia Dietze som går igenom mest och även agerar bäst.

Ska du se filmen hemma och har tillgång till en blurayspelare så tycker jag inte att du ska snåla de femtio kronorna som skiljer ner till dvd’n. Blurayen är väldigt trevlig med jämnt ljud som möjligen hade gjort mer nytta om det var kraftigare och riktigt bra bildkvalité som verkligen gör sig bra under de många scenerna som utspelar sig på månen och även på andra platser i rymden. Extramaterialet med bakom kulisserna, making of och kommentarspår gör inte ont det heller.

Iron Sky är definitivt den finska filmen du måste se i år. Finland är ju inte direkt kända för att ösa ut film i världen, men när de gör det så är resultatet ofta bra. Men sällan lika bra som det här!

INGA KOMMENTARER