Iron Man 3

Fantastiskt underhållande!


Iron Man 3 tar vid strax efter att The Avengers avslutats och Tony Starks inblandning i superhjältegruppen har satt sina spår mentalt. Än värre blir det när hans förflutna hinner ikapp honom och ett offer för hans narcissistiska personlighet återvänder med eld i ögonen. Bokstavligt talat. Hämnd är motivet tillsammans med lite klassisk världsdomination och det krävs en fullt utrustad Iron Man för att sätta stopp och mer därtill. Frågan blir om Tony Stark kan övervinna sina inre demoner och återigen stoppa buset. (Den här gången utan hjälp från superhjältekompisar.)

För att få lite perspektiv på en superhjältesaga som jag inte följt så tittade jag på de första två filmerna innan jag gav mig på den här tredje installationen. Jag visste redan att Iron Man inte var en favorit men alla förtjänar ju en chans och i efterhand så ångrar jag inte tiden spenderad. Möjligen är det på grund av det fantastiska slut som Iron Man 3 erbjuder, eller så är det för att berättelsen om Tony Stark faktiskt är och förblir intressant, även om personen i fråga inte är den enklaste att älska.

Jämfört med det tidigare filmerna så håller Iron Man 3 jämn kvalité. De humoristiska vinklingarna med små skämt och något större i Ben Kingsleys inblandning i filmen (han är fenomenal) lockar mig till skratt flera gånger. Det, tillsammans med romansen, en handling som inte bara betyder att någon anonym ska förstöra världen och en mängd actionscener som är väldigt häftiga så sitter jag där och småler hela tiden.

Iron Man 3 blurayMycket är CGI-framställt och allt är sömlöst integrerat. Iron Mans rustning är tuffare än någonsin och den förtjänar ännu mer beröm då den uppträder i plural. War Machine får ett nytt utseende som många lurats att tro är Iron Mans nya dräkt, Iron Patriot men det är bara en attiralj i framförandet av handlingen. De riktiga hjältarna (tillsammans med Tony Stark då) är Jarvis och Mk42, den senaste rustningen som används i filmen.

Bland biroller och antagonister har jag bara nämnt Ben Kingsley och även om han är bäst så finns det gott om personligheter att åtnjuta. Gwyneth Paltrow som utforskar sin roll Pepper Potts längre än de flesta nog trodde möjligt, Don Cheadle som är med för andra gången och sköter sig bra, Guy Pearce som inte riktigt bräcker Mickey Rourke’s badguy från den andra filmen men väl nog försöker. Inriktningen är en annan och rakt av jämfört är han mindre intressant, men för filmen i sig fungerande. Jon Favreau, Rebecca Hall gör mindre men viktiga roller men ändå bäst efter Kingsley är rösten till Jarvis, Paul Bettany med fantastisk timing.

Har du tyckt om de tidigare två filmerna så är ändå den tredje tveksam kan jag anta. Den är annorlunda, lite mer lättsam och precis som en polisfilm från 80-talet humoristisk i det allvarliga. Jag gillar upplägget och Shane Black’s regi gör det inte sämre. Teknologin har rört sig framåt med stormsteg både i filmen och i filmens skapande och det syns, det är tufft, det är roligt och framförallt så är det hela tiden fantastiskt underhållande. Helt klart en av de roligare superhjältefilmerna på länge. Jag rekommenderar dock att den som ser den här har sett båda Iron Man-filmerna samt The Avengers innan då det inte ges mycket förklaring till vad som pratas om, det tas för givet att man ska ha sett dem helt enkelt. Det gillar jag också.

Blurayen är som vanligt av hög kvalité och extramaterialet kan hålla en upptagen rätt länge. Bäst var kortfilmen Agent Carter som jag tycker borde få en egen fullängdare. Också intressant att se från bakom kameran. Mest tidskrävande och också mest trist var kommentarspåret som inte gav mycket mer än lust att göra något annat.

INGA KOMMENTARER