Into the Woods

Stort ståhej när sagor och sång möts i den mörka skogen!


Disney rekryterar stjärnor för att på sätt och vis fira Stephen Sondheims framgångsrika musikal Into the Woods som snart fyller trettio år på scenen. Upphaussat med digitala effekter och en allstar-cast är resultatet allt annat än en besvikelse och för en som mig, som inte ser musikaler särskilt ofta, så är det en trevlig upplevelse.

Into the Woods blurayInto the Woods blandar friskt bland Bröderna Grimm och Charles Perraults berömda sagor där Askungen, Rapunzel, Rödluvan och Jack och Bönstjälken räknas in. Vi följer stigen som leder in i den mörka skogen med en barnlös bagare och hans fru som fått i uppdrag av byns häxa att bryta förbannelsen som ligger över dem. För att lyckas måste de hitta och föra ett antal magiska föremål till häxan vilket leder dem in i sagornas värld, där allt kan hända – och också gör det.

Inledningsvis är Into the Woods en rätt rörig berättelse där publiken kastas in i handlingen via en prologsång där karaktärerna introduceras parallellt i en rasande fart. Askungen (Anna Kendrick) plågas av sin elaka styvmor och styvsystrar men hoppas kunna gå på balen för att möta prinsen. Den unge pojken Jack (Daniel Huttlestone) lever i fattigdom med sin mor, innan han fått tag i sina bönor, medan en ung flicka med röd kappa tigger bröd hos bagaren på vägen till sin sjuka farmor i skogen. Så snart det nästa femton minuter långa introducerande sångnumret är avslutat så har alla viktiga karaktärer presenterats varpå det fortsätter i full fart för att få plats med allt, för det är mycket.

Into the Woods följer inte riktigt Disney’s vanliga familjeformat och omfamnar mörkret mer i och med att Grimm’s sagor har överhanden över Disneys senare tolkningar. Det här är ett stort plus för den vuxna publiken medan de yngre nog många gånger kan känna att ett par händer framför ögonen är att föredra. Det är mörkt men också humoristiskt och det roligaste sångnumret levereras av de två prinsarna som vurmar för Askungen och Rapunzel i låten “Agony”. Chris Pine och Billy Magnussen sjunger om vem det är mest synd om och det visar sig vara väldigt dramatiskt, på ett dramaqueen-dramatiskt sätt. Sångerna är i övrigt väldigt fina och trallvänliga men jag har mina reservationer kring hur mycket de upprepas och då speciellt titellåten Into the Woods som till slut bara blir tjatig.

I paradrollen som häxan syns Meryl Streep och som vanligt är hon helt fantastisk att titta på. Hon gör sig så bra som blåhårigt rufsig trolltant att jag önskar att filmen främst handlade om henne och att hon inte bara var en bifigur. Hennes karaktär har ett starkt motiv vilket också ovanligt nog gäller alla andra karaktärer inklusive den oväntat intressante Vargen i Rödluvan som spelas av Johnny Depp. Alla har ett mål eller en önskan och att det här inte blir en röra är ett mindre mirakel. Into the Woods manus kräver en konstant uppmärksamhet av publiken och jag kan direkt erkänna att jag förstod mer av den vid andra titten, då med barnen som inte helt oväntat satt som klistrade.

Stjärnspäckat, välskrivet och välregisserat i en värld där sagor blandas med sång. Into the Woods har något för de flesta sago-, musikal, fantasy och Disneyfantasterna och ger en brett underhållande stund framför teven där det både är spännande och roligt. Bland de många icketecknade filmerna som Disney släppt på senaste så är det här den starkaste bredvid Maleficent, som är otroligt svårslagen och fortfarande nummer ett.