Oktober 2011 var en intressant månad filmmässigt i Sverige bland dvd-släppen. Mest efterlängtad (av många) var ju Argento’s Four flies on grey velvet som äntligen släpptes i skivform, ytterligare så kom Enter the void, Gaspar Noé’s emotsedda tripp som skulle bräcka hans tidigare tokfilm Irreversiblé. Och så samtidigt någonstans i periferin så dök det upp en helt annorlunda film som skulle tränga sig upp på scenen bredvid giganterna, nämligen Attackafant’s första dvd-utgåva av den thailändska actionfilmen Killer elephants.

Attackafant är ett nytt litet (men växande) bolag som fokuserar på att leverera asiatisk action till den svenska och internationella publiken. Det handlar om pärlor som är på väg att gå förlorade förutom via torrents och sidor där (egentligen) icke kommersiellt gångbara genrefilmer diskuteras och delas. För en konsument som mig, som varken har tid eller ork att ladda hem film så är Attackafant som räddaren i nöden, då de släpper film som jag vanligtvis måste gräva efter ganska länge innan jag hittar och kan åtnjuta. Det bästa av allt, på dvd, med undertexter och allt, packeterat och snyggt.

Eftersom jag blev så fascinerad och intresserad av Killer elephants så tog jag kontakt med Fred Andersson som är huvudmannen bakom Attackafant för att ställa några frågor kring hur och varför. Fred, som den reko killen han är svarade snabbt och precist och förhoppningsvis har vi tillsammans här skapat lite text som är intressant att läsa för er andra som har funderingar kring Attackafant samt personen/rna bakom kulisserna! Har du egna frågor till Fred så kan du antingen lämna en kommentar här nedan eller besöka Attackafant på Facebook där du också får uppdateringar och nyheter kring vad som sker i de fortsatta projekten! Men nu, till frågorna och mer intressant – svaren!

Killer elephants
Omslaget till Killer Elephants
Vem är Fred Andersson (och eventuella partners?)

Nånstans mellan 30 och 40 år, före detta filmare och tills i höstas jobbat med arkivering för ett världsomspännande företag. Just nu frilansande inom TV-svängen och driver det lilla bokförlaget Oddbooks bredvid Attackafant Entertainment. Joachim Andersson, som driver bloggen “rubbermonsterfetishism”, har varit med och investerat i Attackafants två första utgåvor. Sedan finns det diverse experter runt om i världen som hjälper till, bland annat så har journalisten Jason Meredith skrivit en ordentlig text till nästa DVD.

Vad var det som drev fram idén till den obskyra asiatiska filmens nyfunna distributionsvän Attackafant?

Som vanligt med mig, ren tristess! Alla filmnördar drömmer någon gång om att starta egen filmutgivning och efter att ha sett hur mina favorittitlar blivit ignorerade och bootleggade en gång för alla så kändes det som om det var dags att ge ut dem själva, i så bra kvalitet som det gör med sådana obskyra filmer.

 Hur går det till när du får syn på en guldklimp som går att förädla till den svenska marknaden? Är det en lång process och vilka är de största hindren?

Pengar är alltid det största hindret och det faktum att vissa distributörer tror att deras film är värld otroliga summor, men tyvärr reflekterar det inte verkligheten. Jag väljer film efter att jag sett något som jag verkligen gillar, som jag älskar. Både Killer Elephants och Thunder of Gigantic Serpent är sånt jag tidigare recenserat på bloggar och då var naturligt att välja dem. Jag utgår egentligen bara från vad jag själv vill se samt om det finns någon galen krok som gör att folk skulle kunna vilja se den. Det får inte vara för ordinärt och vanligt.

Hur många filmer satsar ni på att kunna ge ut under 2012 och kommer det gå att bräcka de goda recensionerna och den framgång som följde strax efter releasen av ”The Killer elephants” som ju roat de flesta som sett den (av olika anledningar)?

Det är svårt att säga och jag vågar nog inte spekulera. Det beror på hur mycket det två första diskarna säljer. Killer Elephants är en knasig rulle och jag tror att många blir mer förlåtande mot den eftersom den är så galen. Men jag har alltid gjort det tydligt att det är vilda rullar, att jag inte fokuserar på några arthouse-mästerverk. Jag ger ut filmer som är så mainstream att de går över gränsen och blir smala, så ser jag det.

Killer elephants screenshot
Fyra elefanter är fler än fyra thailändska busar.

Er nästa film Thunder of Gigantic serpent har ju definitivt en intressant titel som lovar en hel del. Tittar man på dess trailer så blir det ju ännu mer uppenbart att det är en höjdarfilm i sin genre. Hur hittade ni den och hur gick det till när ni ”signade” filmen för svenskt dvd-släpp?

Thunder är dunder! Den finns på nåt bootleg-liknande i USA sedan tidigare, på DVD alltså, och jag tog kontakt med personen jag vet äger rättigheterna – Joseph Lai i Hong Kong och gav ett bud som accepterades på en gång. Det gick väldigt smärtfritt.

Hur kommer det sig att ni valt asiatisk kultfilm som er nisch, är det lättare att hitta guldkorn eller är det en egen preferens i smak som styrt? Kommer det att komma andra typer av film (ej från Asien) under Attackafants label senare?

Jag älskar asiatisk film som lever ett liv under den vanliga kultfilmen från de asiatiska länderna, som kanske är lite skräpigare och mindre polerad, men som är unika och helt galna. När man samlat och tittat på film i många år så har man lagt vissa filmer på minnet och det är dem jag nu försöker leta upp. Jag vill nog fokusera på Asiatisk knasfilm under hela 2012, för att inte går för långt ifrån min ursprungliga plan. Det finns titlar från andra länder jag vill ge ut, men det får vänta…

Vad är era planer inför framtiden för Attackafant. Det verkar ju onekligen som att det finns ett behov från många att ta del av den här sortens film. Vad blir ert nästa steg och vilka är era förhoppningar?

Jag hoppas att Killer Elephants säljer mycket och att Thunder of Gigantic Serpent säljer ännu bättre. Jag har precis fått hem en screener på en Filippinsk rulle som jag kanske vill ge ut, men inget är signat ännu. Troligen beger jag och min sambo oss till Thailand under våren för att försöka hitta mer filmer att ge ut. Spännande, men jag vågar inte säga mer!

Killer elephants screenshot
Fyrhjulsdrift vs. äkta snabelkraft!

Jag såg att du även skriver en hel del, bland annat boken ”Bögskräck” samt att du är förläggare och ansvarig utgivare på genrelitteraturförlaget Oddbooks. Berätta gärna lite mer om det här. Går det hand i hand med filmdistributionen?

Oddbooks startade jag först då jag ville ge ut nyskriven genrelitteratur i Sverige. Det har gått sådär ska säga, men böckerna säljer långsamt. I grunden var det också för att jag tröttnade på att se mig och mina duktiga vänner bli dissade av en massa fisförnäma förlag som inte gillar genreböcker och för att peppa mina vänner skrev jag Råttattack under pseudonym väldigt, väldigt fort. Knappast ett mästerverk, men den har sålt några ex. Markus Widegrens Bestmannen kom ut under samma bokserie, Ond Bråd Död, för några månader sedan.

// Torbjörn Ingvarsson


Vill du veta mer om Attackafant entertainment, Oddbooks eller Fred Andersson? Besök deras sida på Facebook, Oddbooks förlags hemsida, Läs om Fred på IMDB.com (där det finns mycket information!) eller gå in på Freds blogspot där det finns information om och länkar till tidigare produktioner!

INGA KOMMENTARER