Lin Shaye i Insidious 3

Otroligt intensiv och underhållande!


När en tredje del kommer i skräckgenre har det antingen gått för långt eller så har vi inte ens kommit halvvägs. I Insidious tredje kapitel, som är mer intensivt än allt annat jag sett i år, så visar det sig att vi knappt börjat att utforska dess värld. Med bravur tar Leigh Whannell över rollen som regissör efter James Wan och resultatet, ja det får mig att rycka i nerverna bara jag tänker på det.

Insidious 3 blurayTredje filmen är som sig bör enligt traditionen om uppföljare en så kallad prequel. Vi tas tillbaka till tiden innan den hemska damen i första filmen (usch för henne) jagade efter familjen Lambert och får förklarat lite om hur det fungerar med vår värld och den parallella, lite mörkare världen; The Further.

När den unga kvinnan Quinn (Stefanie Scott) tar kontakt med det tillbakadragna mediumet Elise Rainier (Lin Shaye) för att få hjälp att kontakta sin mamma på andra sidan är hon glatt ovetandes om att hennes försök på egen hand redan lockat över någon. När Elise märker det ber hon Quinn att aldrig mer söka kontakt men det är redan försent… och nu måste de tillsammans stänga dörren till The Further, eller lida konsekvenserna av Quinns nyfikenhet.

Med tempot som främsta vapen använder Leigh Whannell det vi vet från de tidigare två Insidiousfilmerna för att hålla publiken på tårna och samtidigt förstora de parallella världarna för levande och döda. Filmen är ett intensivt paket av skrämsel som aldrig ger en chansen att slappna av och ta det lugnt. Genom att luras och förnya klassiska tricks är det smått omöjligt att med handen framför ögonen förbereda sig för nästa chock och det är lika uppfriskande som det är skrämmande.

Det enda som jag inte riktigt fastnar för med den här rullen är demonen som klänger sig fast på Quinns axlar i hopp om att återvända till de levandes värld. Han är långt ifrån lika effektfull som Damen i Svart, som turligt nog spelar en viktig roll här hon också. Det saknas pondus och jag får aldrig någon känsla för att just den här demonen var helt rätt, lite för tandlös – trots att han både är ordentligt våldsam och beräknande.

Blev du precis som mig lite besviken på den andra installationen av Insidious så kommer revanschen här och jag tycker definitivt att det är en sevärd skräckfilm. Välspelad, smart och med en hel del rå humor tar den det mesta som är bra med sin genre och förbättrar det. Helt klart en film jag rekommenderar så vänta inte, se den om du inte hunnit redan!