Identity of a Killer

På ett par sekunder kan ett liv förändras för alltid.


Det behövs inte mer än den tid det tar att läsa den här meningen för ett liv att raseras totalt. Ett misstag, sen är det kört. I Identity of a Killer, en fransk thriller med Romain Duris i den ledande rollen så tas den här oroväckande tanken till ett skådespel där duktige Romain Duris får agera centrumet, beviset för att tanken är lika sann som att jorden är rund.

Filmen inleds med att vi får lära känna den duktige och glade Paul, en man med två barn och en fru som är på väg att “förverkliga sig själv”. Utan några varningar så ställs Pauls vardag på högkant och han måste hålla i sig ordentligt för att inte ramla av. Konflikter blossar upp, hemligheter avslöjas och snart så ställs Paul inför ett svårt beslut som han måste göra, för att skydda sig själv, sin fru och främst av allt sina barn. Därför bestämmer han sig för att dra sig tillbaka, försvinna som Paul och skapa sig en ny identitet – en mördares hemliga identitet.

Identity of a Killer Packshot DVDIdentity of a Killer är en riktigt intressant och tempomässigt lugn beskrivning av hur livet kan kastas om som om det vore en strumpa i en torkumlare. Ena stunden lever man gott med jobb och familj för att i nästa sitta någonstans desperat i sin ensamhet. Romain Duris, som spelar Paul gör sin del ordentligt bra i vanlig ordning. Han har gått och blivit en av mina personliga favoriter inom franskt skådespeleri då han behärskar både komedier och mörkare berättelser som den här. För Identity of a Killer är en mörk film, även om filmskaparna knappast ställer sig upp och skriker att “Det här är den mörkaste filmen som gjorts!”.

Vi leds att sympatisera med Paul och förhoppningsvis ifrågasätta våra lojaliteter, ska man med automatik heja på den som får mest tid i bild, eller borde vi istället hoppas att hans flykt från sin tidigare verklighet hejdas? Hela tiden väldigt väl uppbyggt för att skapa den här ovissheten kring personen, som i sig är en väldigt älskvärd människa – och möjligen bara gjort sitt livs största misstag.

Filmens styrka ligger hos Romain Duris och byggnationen av två separata liv kring samma person. Mörkret kommer ur det psykologiska spelet som sker både i bild och förhoppningsvis i dina egna tankar, det är långt ifrån spektakulärt och istället trovärdigt och vad jag kan anse som nästan sanningsenligt. Det som sker i Identity of a Killer skulle mycket väl kunna vara taget från valfri brottsredovisning och inte som nu från en roman av Douglas Kennedy.

Förutom det psykologiska övertaget så är det i allra högsta grad en helt vanlig film som innehåller mycket fina bilder av landskap och motiv, den har sina svackor där det inte händer alltför mycket, en hel del transportsträckor som jag gärna hade sett kortade. Men på det stora hela en mindre fest (speciellt om du gillar fransk film och/eller thrillers) så en stark trea, främst för en duktig ledande huvudroll och att manuset verkligen breder ut sig och berättar två historier.

INGA KOMMENTARER