Ice Age 4

Äventyren fortsätter och det är lika bra som det alltid varit.


Från dess att den lilla hjorden Gott & Blandat från djurriket där Mammuten Manny, Sengångaren Sid och Sabeltandade tigern Diego möttes i det första Ice Ageäventyret har det gått tio år. Sällan har en serie uppföljare hållit så bra kvalité och sällan har filmer setts fram emot så mycket som med Ice Age. I den fjärde installationen handlar det bland annat om kontinenternas skapelse, vänskap och pirater. Och ingen som väntat har väntat förgäves.

Vi återser våra “vänner” under en tid då Manny (Ray Romano) försöker vara en god pappa till sin lilla Peaches (Keke Palmer) men bara framställer sig själv som en pinsam förebild. Sid (John Leguziamo) återser sin familj för en kort stund bara för att återigen bli lämnad, den här gången med en snacksalig mormor på halsen (Wanda Sykes) och Diego (Dennis Leary) försöker hålla ordning som vanligt, vilket inte är det lättaste. Men han försöker.

Scrat, den lilla nötjägaren som alltid råkar illa ut besöker jordens inre kärna och ser till så att landmassorna vi kallar kontinenter börjar röra på sig i en riktigt tempofylld inledning. Som vanligt påverkar hans nötjakt hela världen och här tvingar återigen alla levande varelser att migrera. I tumultet i flykten så separeras Manny, Sid och Diego från sin vänner och familjer för att driva ut till havs. Där stöter de på den elake sjöbuseorangutangen Kapten Gutt, som tillsammans med sitt band av pirater plundrar haven och ser stor potential i Manny som ett arbetsdjur. Det blir en rejäl kamp till havs, ett race fyllt av roligheter och oroligheter där nya vänskaper knyts, massvis av nya karaktärer introduceras och där det ständigt händer någonting. Ice Age 4 är förutom sin föregångare (den med dinosaurierna) den mest händelserika filmen i serien hittills, så luta dig tillbaka och förbered dig på att få skratta – för det finns det gott om utrymme tillägnat!

En fjärde film i en serie brukar ju inte direkt vara lovande. Men med Ice Age så är det så att det inte går att tycka illa om det. Animationerna utvecklas och är snyggare än någonsin, massvis av mångsidiga karaktärer som det märks att det investerats mycket tid i dyker upp, här främst i form av olika djur som är pirater, omkringglidandes på enorma isblock som fungerar som piratskepp. Ice Age 4 är inte bara innovativ och dynamisk i karaktärsdesign utan även i sina lösningar runtomkring där miljöer, rörelser och ljud spelar minst lika stor roll. Produktionsdesignen är smått underbar och är en anledning i sig att se Ice Age 4.

Handlingsmässigt något svagare än sina föregångare med en i jämförelse rätt så platt handling, det är mer punkt A till B än jag minns de tidigare filmerna som, men ändå så blir det för den delen inte tråkigt, då det varannan minut antingen smäller, ramlas eller sägs någonting roligt. Introduktionen av Sids familjemedlem “Granny” är en stor del av det roliga – där Wanda Sykes nog gör sitt livs fyndigaste roll, ständigt kommenterandes och irrandes omkring i form av en tantgaggig gammal sengångare utan några hämningar överhuvudtaget. Tillsammans med Sid är det helt fantastiskt roligt då båda är ungefär lika talanglösa och irritationen hos vännerna tas till nya höjder.

Ice Age 4 har överösts med kändisnamn förutom de vanligtvis medverkande. Jennifer Lopez som spelar Diegos nya vän och ovän Shira, en vithårig kvinnlig sabeltandad tiger. Nicki Minaj i en väldigt liten roll som tonårsmammut, Queen Latifah som Manny’s sambo Ellie, Nick Frost som piraten Flynn, en riktigt rolig karaktär som ger en ständig input som alltid är helt fel för situationen, Peter Dinklage som får till en fantastiskt mörk och skrämmande röst för att göra Kapten Gutt till den onda själ han verkligen är och Aziz Ansari, som jag vanligtvis stör mig lite på men som jag här verkligen tycker om i form av en superspeedad kaninpirat som är både urgullig och livsfarlig samtidigt.

Jag är personligen helt nöjd med Ice Age 4 förutom att jag finner berättelsen aningen kort och enkel, samt att jag inte riktigt fastnar för det musiknummer som används för att introducera piraterna. Det hade jag glömt att nämna tidigare i den här texten… Det är ett stort äventyr fyllt av härliga karaktärer som verkligen kommer till liv, både de nya och de gamla bekantskaperna. Man blir underhållen under hela filmen, antingen via pauser från huvudhandlingen där vi följer Scrat’s jakt på nöten (det fortsätter, stackarn) eller med action och skämtfest mitt i smeten. Ständigt rolig och väldigt spännande för de yngre är det en film som fungerar för hela familjen.

Utgåvan är klockren med grymt ljud, grym bild och en mängd roligt extramaterial både på skivan och som live-funktioner som kräver internetanslutning i din spelare. Har du inte det så räcker det som ligger med på skiva väldigt länge, med lång speltid där det diskuteras karaktärsdesign, handling, bakgrund och till och med hinns med att sjungas lite sånger också.

INGA KOMMENTARER