In the heat of the night

Fenomenalt stark än idag!


En av stadens viktigaste män hittas mördad av polisen, de misstänker direkt den genomresande och lämpligt svarte mannen Virgil Tibbs (Sidney Poitier) och tar in honom för förhör. De måste dock snart ge upp sina misstankar då det visar sig att han både har alibi och lustigt nog även han är polis. En mordexpert från Philadelphia, Pennsylvania. Efter att de rett ut det lilla missförståndet så ställs polisen och Tibbs i ett motvilligt samarbete beordrat från högre ort och de måste tillsammans gräva ledtrådar för att hitta den verklige mördaren. Fler misstänkta grips, men ingen verkar gå att nagla fast vid brottet och det hela utvecklar sig till en osannolik kamp mot klockan där vänskaper byggs, raseras och muren mellan svart och vitt i gammeldagarnas Amerika står lika stadig nu som den gjorde då.

I nattens hetta stod som vinnare av fem Oscars 1968 för bland annat Bästa film samt blev nominerad för regi (Norman Jewison) och mottagandet av den här utmanande rasistiskt stereotypifierande filmen var oväntat varmt. Sidney Poitier vann ingen Oscar för sin fantastiska insats som Virgil Tibbs, men hans motspelare Rod Steiger som spelar polischefen i behov av hjälp fick en staty, Steiger vet lika väl hur man målar upp en flerdimensionell karaktär i bild och förtjänade helt klart priset. Ett delat pris till dem hade inte varit helt fel, men det är historia nu och så är det med det…

Filmen, som spelades in 1967 är en riktigt vass berättelse som inte bara erbjuder en nervig och stark kriminalhistoria utan även fördjupar karaktärerna, tar deras samhällsstöpta status och förvränger den på ett väldigt utmanande maner. Det är minst lika spännande att följa Virgil Tibbs kamp mot det löjeväckande rasistiska beteendet från ”den vite mannen” som det är att försöka lista ut vem det egentligen var som begick brottet som inleder filmen. Åt det andra hållet så utmanas och bekämpas förutfattade meningar hos främst poliserna som arbetar tillsammans med Tibbs, som är den ende svarte mannen i staden som inte arbetar som antingen tjänare eller med händerna i jorden. Allt sker helt utan att tappa spåret kring vad personerna i filmen främst försöker åstadkomma och hand i hand så berättas det flera parallella historier som även de är väldigt intressanta eftersom de tar upp omdebatterade frågor som abort och liknande, något som inte var normaliserat ännu under 60-talet. Om det nu är det ännu, det har jag ingen koll på.

Helt klart en av de bästa filmerna jag sett på väldigt lång tid. Jag har tyvärr haft den här filmen i hyllan hemma alldeles för länge innan jag haft möjlighet att se den och det ångrar jag bittert. Så gör inte samma misstag som mig, utan för dig som gillar kriminalfilm, thrillers, mordgåtor och filmer med starka karaktärer, utomordentligt skådespel och ett varierat filmspråk: Se I nattens hetta. Studio S’s utgåva innehåller som plus en hel del biografier kring skådespelare med mera i extramaterialet för den som vill läsa på lite, ljud och bild är i god form och jag kan inte annat än att dela ut en förtjänt fullpoängare.

INGA KOMMENTARER