I Am Ali

En närgången inblick i Mohammad Ali’s liv och karriär.


Letar du efter en film som går igenom Mohammad Alis karriär slag för slag i ringen så har du absolut ingenting att hämta i Clare Lewins “I Am Ali”. Det här är en annorlunda skildring av tuffingen Cassius Clay som efter att ha fått sin cykel stulen av en slump hamnade i en träningslokal och fick upp ögonen för en ny sport. Boxning.

Han skulle senare dominera i ringen och även utanför, med skarpa repliker riktade mot sina motståndare vann han många matcher redan utanför ringen, men han var inte den som snackade tomt i luften, han hade vad som krävdes för att knäcka även de största – och det gjorde han.

blurayClare Lewins har i sin dokumentär om Muhammad Ali dock satt en annan person i fokus. Familjemannen vid sidan av karriären. För vem var Ali utanför ringen när inga kameror riktades mot hans kaxiga gestaltning av “The Greatest”? Svaret kanske förvånar, då en mjuk, älskvärd och mot familjen lojal person hittas innanför det hårda skalet – en Mohammad Ali som de flesta aldrig sett förut. En person som verkligen gör Ali till Den Störste – för en stjärna lik den här har aldrig senare synts i sporten, varken i eller utanför ringen.

Med hjälp av väldigt personliga hemmavideos och ljudinspelningar från familjen Ali’s arkiv har Clare Lewins lyckats hitta en bra balans mellan atleten Ali och personen Ali. Det porträtt vi får ta del av är både av en självsäker och kaxig boxare och en man som satsade mycket tid på familjen – en svår balansgång för en stigande världsstjärna.

Familjefilmerna varvas av nyhetsinslag och intervjuer med familj, fans, reportrar, tränare och motståndare i ringen och i en sak är de alla eniga, Mohammad Ali är en fantastisk person som jobbade hårt för att uppnå sina egna mål och drömmar – utan att för den delen trampa på för många tår på vägen. Och när han ändå gjorde det, då var han inte sen att be om ursäkt.

Är du ett fan av boxning och hjältarna inom sporten så är I Am Ali en trevlig film att investera ett par timmar i. Lewins tappar mitt intresse en aning i sitt berättande ibland då det finns sekvenser i filmen som hade behövt en grundligare genomgång, speciellt gällande många av de episka matcherna Ali deltog i. (Rumble in the Jungle, Thrilla in Manila som exempel.) Har du mindre eller ingen förkunskap om Alis karriär som boxare finns det en risk att den här filmen blir rörig och svårbegriplig då den inte berättar rakt om karriären, det är mera sidolagt än Alis personliga drag och familjeliv.

Jag rekommenderar att man läser på lite grann innan man ser I Am Ali för att få ut det mesta av den. För boxningsfans och fans av Ali i första hand är det här en riktigt intressant film med en annorlunda och mer humanistisk vinkling. En frisk fläkt till en hård sport och en lämplig hyllning till Mohammad Ali, som ju förtjänar all beundran.