Hela gänget samlat

Känslosamt, välspelat och roligt.


Per Morberg spelar den framgångsrike New York-baserade modefotografen Max. Han har allt han önskat sig, förutom lycka, lugn och vänner. Därför blir han nyfiken när gamla barndomsvännen Peter (Claes Malmberg) ringer upp och undrar om inte Max vill vara med och göra en dokumentärfilm. Den ska handla om Peters kompisar och deras liv. Visst, tänker Max och tar första flyget hem till Hudiksvall, med siktet inställt mest på att basta, dricka öl och ta det lugnt.

Men det han inte visste var att Peters kompisar alla bor tillsammans i en jaktstuga som de lånat av kommunen, och att de alla lever med olika typer av handikapp. Max är till en början skeptisk och rent av otrevlig, men i takt med att de boende värmer mitt hjärta som publik så mjuknar även han. Och den tuffe New York-fotografen inser att den svenska enkelheten, det lantliga lugnet och den vänskapliga sammanhållningen är mer värt än en våning högst upp eller en fet checkbok.

Hur Många Kramar är en i raden av produktioner med den framgångsrika Glada Hudik-teatern och här figurerar Bosse Östlin, Ellinor Holmer, Theresia Widarsson och Mats Melin som boende tillsammans med gästartisterna Claes Malmberg, Per Morberg och Vanna Rosenberg. Det är en fantastiskt matchande ensemble som precis som i Hur Många Lingon Finns Det i Världen klickar på ett speciellt sätt. Hur många Kramar tar inte bara med oss på en enklare vänskapshistoria mellan Malmberg och Morberg utan får fram budskap om sammanhållning, kärlek och vänskap genom den dokumentärfilm som spelas in. Faktiskt dokumentärt material i intervjuer blandas med dramatisationen och det är oftast väldigt övertygande skapt.

Hur Många Kramar Finns Det I Världen DVDMen det håller inte hela vägen fram tyvärr. För Glada-Hudikgänget får stå en aning åt sidan då karaktärerna Peter, Max och Hanna inleder ett mindre kärleksdrama i triangelform. Peter har alltid haft ett öga till övers för Hanna men aldrig visat sina känslor. Nu lite sårbar efter en episod på sjukhuset över högt blodtryck så känner han att det är dags. Max å andra sidan finner Hanna väldigt charmerande och de två pojkarna får på gammeldags vis buffas och knuffas om den fagra damens gunst. Tyvärr så tar det här alldeles för mycket tid från filmens metafilm, dokumentären som spelas in och det blir inte riktigt fullt så engagerande som det hade kunnat vara. Istället blir det lite sommar-romantiskt och det är en typ av svensk stil som vi alltid skämts bort med. Inte riktigt vad jag hade tänkt mig…

Widarsson, Melin, Holmer och Östlin har till filmens fördel istället väldigt mycket att dela med sig av, så många klokheter och jobbiga episoder att det ibland gör ont i mitt hjärta, medan jag samtidigt känner att det växer. Men de gör sig inte bara bra under sina intervjuer där de ju är sig själva, utan även regisserade så glänser de med god timing och väldigt kvicka kommentarer.

Förståelse och tolerans, värdet av varje person som unik och likvärdig är poänger som går fram klockrent i Hur Många Kramar. Det är mer vad jag förväntat mig men jag hade inte förväntat mig ett sådant genomslag trots att det inte får tillräckligt med tid. Ofta blir jag förtrollad av den här filmen och det den står för. Allt från det komiska i att Theresia Widarsson spolar vatten på Per Morberg och kallar honom fullgubbe till Morbergs förvandling som får honom att hotfullt konfrontera en mobbare. Det är precis rätt. Ställningstagandet att “-Nu räcker det!” är ordentligt och jag tycker synd om den som inte får sig en tankeställare av en film som den här.

I extramaterialet så finns det material som blev filmen i filmen: “Syns Man Så Finns Man” där skådespelarna berättar om sig själva och sina diagnoser och det blir väldigt personligt och gripande. Ungefär 8 minuter lång och väldigt sevärd. I övrigt så talar regissören Lena Koppel om varför filmen gjorts och hur det gick till.

Jag har en till protest gällande Hur Många Kramar och det är den trista alkoholkulturen som visas upp. Morberg och Malmberg dricker friskt och det romantiseras ganska rejält, möjligen något som hör ihop med förgyllandet av den svenska sommaren.(Som visas upp väldigt fint.) Ett dåligt val då det inte riktigt rimmar med de yngre tittarna som jag gärna hade sett mer inkluderade som publik.

Hur Många Kramar får en lagom trea för den har sina goda poänger och stora personligheter. Den är snyggt fotad och trots att romantiken är i överhand så är det så välspelat (främst av Morberg) att man kan ha överseende med det.

INGA KOMMENTARER