Hur bär du dig åt människa?

Mer retronostalgia på dvd med Lasse Åberg och Peter Stormare!


Lasse Åberg förklarar vad satir är genom att visa en sketch från en firma som försöker sälja ”Åjax Läckerbitar”, någon slags köttbullar förpackade i rosa konservburkar. Näringsinnehåll 0% och möjligen cancerogena. Deras försök att komma fram till en lösning att pumpa ut 1 miljon rosa burkar till handeln slutar med ett desperat drag.

Det är sjuttiotal och det verkligen osar av frihetens årtionde. Lasse Åberg ser ut som om att han precis vaknat i varje avsnitt, men gör sina Chaplin-inspirerade stumsketcher på ett alldeles utmärkt sätt. Programmet ska tydligen handla om hur vi skulle kunna förenkla kommunikationen könen emellan, men jag vet inte riktigt om tipsen vi får av Åberg verkligen är aktuella idag. Jag tror inte det.

Men som en återblick i ett Sverige där samma problem fanns då, som de gör nu, så fungerar ”Hur bär du dig åt människa?” förträffligt. Skrattvärdet i serien, som löper över fem avsnitt på en skiva är helt ok. I alla fall för mig, och då är jag född på åttiotalet, för er som såg det här på tv eller video blir det förmodligen ännu bättre?

Lasse Åbergs humor tillsammans med Peter Storm som hjälpskådespelare i många av sketcherna är det som klarat sig bäst i den här tidsresan. Budskapen är fortfarande aktuella, men förlegade i sin utformning. Det i sin tur skapar ytterligare, nya vinklar att fnittra tillsammans med Åberg och hans vänner Peter Storm, Ingela Penje, Ole Söderblom och Elisabeth Skarp. Kläderna, kulisserna och produktionen är alla mysigt bohemiska, handritade och som det verkar ganska spontant påkomna. Musiken är funkig och för den står Jan (Janne) Schaffer, riktigt dansvänlig men mest i korta slingor…

Peter Storm är (som du kanske tänkt) Peter Stormare, i egen hög person. Nu ett namn alla känner igen, då inte ens Stormare. Det är riktigt roligt att se och jämföra då och nu. Åberg erbjuder inte särskilt mycket skillnad i sin dåtid som sin nutid, han tycks alltid ha speglat lugnet själv i alla såna här sammanhang, Sveriges ständiga representant för det veliga och osäkra på tv och film. Alltså det han gör bäst.

”Hur bär du dig åt människa?” är ett stycke svensk tv-historia från SR1 som precis som ”Vilse i pannkakan” har lite svårt att hitta plats, men som på alla sätt och vis förtjänar att synas. Det är ju lite retrohype i dvd-releaserna såhär i försommaren så varför inte ytterligare en skiva att välja mellan. Väl värt den investerade tiden men inte riktigt allt jag hade hoppats på.

Extramaterialet med filmen ”Söndagsseglaren” fungerar bra som en bonus och där får Åberg leva ut sitt stumfilms- eller synkroniserade-ljud-filmsbegär till fullo. En trevlig film, men inte något otroligt roligt.

INGA KOMMENTARER