House of Cards säsong 2

Kongressledamoten Frank Underwood fortsätter intrigera.


Snacket om att TV-serien Breaking Bads (2008-2013) Walter White är en unik protagonist som befinner sig på gränsen till det onda verkar ha gripit filmkritiker och filmintresserade så mycket att man glömt bort att samma typ av huvudperson faktiskt dyker upp lite här och var.

För det går knappast att säga att den intrigerande politikern i House of Cards är en sympatisk figur, ändå lyckas manusförfattarna med konststycket att få över oss på hans sida. Ungefär som man hejar på Tom Ripley i Patricia Highsmiths romaner och filmer.

Ja men, säger ni, House of Cards började faktiskt produceras samma år som Breaking Bad gick i mål. Nja, inte riktigt. Eftersom den amerikanska TV-serien bygger på en engelsk förlaga från 1990 …

House of Cards digipack blurayNi som fascinerades av första säsongen av Netflix remake kommer inte att bli besvikna på säsong 2. Kongressledamoten Frank Underwood (Kevin Spacey) fortsätter intrigera, nu med ännu större hjälp av sin fru Claire (eller ”Lady Macbeth”, som skaparna kallade henne på planeringsstadiet) spelad av Robin Wright. Precis som i första säsongen balanserar Frank farligt nära undergångens ravin på sin väg mot den yttersta makten.

Det som är intressant under andra säsongen är att nästan alla karaktärer krackelerar då och då. Och det blir inte mindre intressant av att Frank nu spelar med betydligt större pjäser, på en betydligt större scen. Om (och när) han misslyckas får misslyckandet större konsekvenser än tidigare. Lite synd känns det att journalistvärlden får allt mindre betydelse ju längre storyn äter sig framåt. Den miljön och dess karaktärer var i första säsongen en bra motpol till alla rufflare i politikens korridorer.

Det går inte komma ifrån att House of Cards är grymt snyggt komponerad, när det gäller ljus, färgskalor, perspektiv och så vidare. Det märks att man vårdar det som David Fincher la grunden till i de två första avsnitten någonsin. Och utifall någon missat det kan nämnas att Fincher även är exekutiv producent för hela serien.

Det enda som irriterar mig med House of cards är att det helt och hållet saknas kommentarspår. Dessutom är förpackningen bökig att förstå sig på. Var öppnar jag? Och skivorna ligger så inpressade i de trånga facken i hårdpappen att man måste kladda och dra i skivorna för att få upp dem. Kanske är det snyggt. Kanske är det meningen att man ska surna till, precis som om det vore Frank Underwood själv som retades med en. I så fall har Blurayproducenterna lyckats till fullo.
Extra plus till Jodie Foster som regisserar att av avsnitten. Jag har tidigare inte sett henne som en särskilt begåvad regissör, men här motbevisar hon mig ordentligt.

Ännu ett plus till seriens showrunners för att man skapar en ordentlig cliffhanger, och det med hjälp av en av de från början till synes betydelselösa birollerna.