Hope Springs

Ett fint drama med två av amerikas bästa veteraner.


Äktenskapet. Debattskapare och vän av ordning. Ett förbund som kan erbjuda variationsrik tillvaro för de som vill, men oftare går från fjärilsdans i magen till ett löfte där samvaron blir rutin istället för det spännande äventyr som förväntades. Möjligen är Hope Springs förlösaren som kommer rädda alla dessa äktenskap som inte fungerar fullt ut, för dem som glömt bort hur det var, ställt stoltheten i argumenten först i kön, före den de lovat att alltid älska, hedra och värna om. Förmodligen inte. Men det är i alla fall en riktigt bra och sevärd film.

Det handlar om Kay och Arnold vars äktenskap sjunger på sista versen. Rutinerna har blivit så invanda att deras frukostbestyr närmast liknar kugghjulen i ett maskineri och kärlekslivet, ja det finns det ingenting kvar av. Kay, som till synes lider värst av att leva ett rumskamratsliv med sin äkta partner sen 31 år tillbaka letar efter en möjlighet ut, antingen via dörren själv mot nya äventyr, eller tillbaka till relationen med sin make. Men den resan måste man vara två om, och Arthur – ja han tycker att allt rullar på ungefär som förväntat. Man kan ju inte vara ung för alltid. Eller kan man det?

Bluray Packshot SverigeDet fallerande äktenskapet ska utmanas av äktenskapsrådgivaren Dr. Feld (Steve Carell) hos vilken Kay bokat tid och spenderat stora summor för att få träffa. Arnold följer ovilligt med, hävdandes att Dr. Feld förmodligen är en kvacksalvare som roffar åt sig utan att lösa någonting än checkar på banken. Men till slut befinner de sig i Hope Springs, staden där kärleken ska blomma återigen och locka till ny, kvickare fjärilsdans.

Meryl Streep och Tommy Lee Jones. Två legender med nästan 60 års gemensam erfarenhet av att arbeta framför kameran ställs inför utmaningen att föryngra karaktärer som är i deras ungefärliga ålder även i filmen. (Äldre hade bara varit underligt.) Och de gör det galant, allt från fysiska detaljer som att rätta till håret, ta ett extra andetag i replikskiften, röra sig i soffan när det är lite obekvämt och genom blickar och kroppsspråk förmedla känslor direkt till publiken är nära perfektion. Lee Jones passar utmärkt som surgubben Arnold, en bakåtsträvare utan ambitioner för varken personlig utveckling eller karriärsmässiga. Han är nöjd och tror naivt nog att hans fru Kay, som har förstått att situationen är ohållbar, också är det.

Även Steve Carell glänser som terapeuten Dr. Feld. En vis ung man med annorlunda och väldigt direkta metoder. Carell står dock som en passopp åt de “riktiga” stjärnorna, men ska inte glömmas bort då även han fungerar väldigt bra till filmens fördel. Trots sin, eller möjligen på grund av sin lättsamma bakgrund inom komedi.

Filmen börjar med en redovisning av hur livet ser i hos familjen Kay och Arnold fram tills dess att vi förflyttas till Hope Springs. Där går det växelvis i romantiska banor och krishantering, ledsamhet och oförståelse. Det är en stark uppvisning inte bara från Streep och Lee Jones utan även i utformning av filmens bilder, där man enkelt kan dra parallellen att motellrummet symboliserar det gamla, medan staden Hope Springs ger oss det nya och spännande. Motiven följer känslorna och det är lätt att hänföras av det hela om man har ett öppet hjärta.

Det hjälper även att ha varit gift ett tag för att ytterligare förstärka Hope Springs ställning, då jag själv är gift sen sju år tillbaka och visst kan känna igen mig i den här kampen för förnyelse, att skapa en intressant vardag där det inte är samma saker varje dag. Det är svårt och det vet nog de flesta som är gifta om, och de flesta som skilt sig är nog ännu mer förstående. Men jag kan inte tala för deras erfarenhet. Hope Springs fungerar i alla fall som en påminnelse om att inte vara lat, låt bli att ta saker för givet, släpp stoltheten och gå åt samma håll. Och det är bara en av de väldigt många saker som gör Hope Springs till en av årets måsten när det gäller romantisk dramakomedi, för den är faktiskt riktigt rolig också.

Extramaterialet som följer med är en lång lista mindre och mellanlånga dokumentärer från bakom kameran där det talas om karaktärerna, stil vilket också gås igenom i kommentarspåret såklart. Intressant och väldigt bra tycker jag. Fortsatt intressant är att en faktisk expert inom området relationsterapi också säger sitt och verifierar metoderna som används i filmen, det är alltså någonting som skulle kunna hända. Övergripande bra och välfyllt, precis som det ska vara.

INGA KOMMENTARER