Home

Ett superdupersött rymdäventyr.


Dreamworks siktar mot stjärnorna med sin senaste übergulliga animation där vi möter den lilla varelsen Oh (Jim Parsons) och hans ras Booverna i full fart med att göra det de är allra bäst på…. Att fly!

HOME blurayDen här gången flyr de med hyperrymden bakom sig med blicken mot jorden, deras nya hem där de för en gångs skull ska leva i frid helt utan fiender. En fenomenal plan som hade gått i lås om det inte vore för olycksfågeln Oh, som av misstag skickar en öppen festinbjudan till hela galaxen och avslöjar var Booverna gömmer sig. I lag med sin nye vän jordlingen Tip (Rihanna) måste Oh nu rätta till sitt misstag och stoppa meddelandet innan det når för långt ut. Och medan de gör det så hinner de lära sig mycket, om varandra och om vad som är rätt och fel, koncept som Booverna inte riktigt har någon koll på.

Stort är universumet och bortanför månen ryms det oändligt med stjärnor och galaxer som vi inte har en aning om vad de gömmer. Att det skulle vara runda färgglada Boover med överlägsen teknik, flygande tefat och intergalaktiska telefoner kunde jag inte gissa. Men att de kommer till jorden för att hälsa på, ja det är ju bara roligt. (I alla fall såhär på låtsas.) Dreamworks animationsteam har träffat mitt i prick när det kommer till att animera de här filurerna som både är gosiga och lustiga. Att följa Oh som får lära sig och förstå människornas värld är trevligt och en fin “lektion” för barn om allas lika värde och att acceptans.

Men HOME faller mig inte helt i smaken då det ofta blir alldeles för sockersött. Spänningen som Dreamworks tidigare filmer erbjudit i till exempel Draktränaren eller Antz når inte alls samma höjder här. HOME är mer riktad till en yngre publik, rätt så mycket yngre faktiskt, och det får förklara att jag aldrig fastnar helt för handlingen eller finner mig överdrivet engagerad i karaktärerna. Jag är aldrig orolig för att det inte kommer att gå vägen, det är alldeles för uppenbart var filmen är på väg.

Humor finns det turligt nog gott om i alla fall och Steve Martin gör en fantastisk röst till Boovernas klantige överbefälhavare Captain Smek; som står för det mesta som är skrattframkallande. Oh spelas också väldigt bra av Jim Parsons som är mest känd från den överskattade serien Big Bang Theory medan Tip’s röst görs av sångerskan Rihanna, i en av hennes bästa roller. Rihanna och Tip går hand i hand som en perfekt matchning och även i lag med en annan sångerska, Jennifer Lopez, som spelar Lucy, Tip’s mamma.

HOME är en rolig film som håller barnen upptagna och intresserade men som inte riktigt vinner över mig som vuxen. Det är som vanligt när det kommer till Dreamworks klanderfritt animerat både gällande karaktärer och bakgrunder. Booverna är verkligen supergulliga medan moralkakorna smakar gott och det är rosafluffigt fint mest hela tiden. Men HOME blir för mig lite för mycket snyggt och härligt, det blir som sagt aldrig tillräckligt spännande och manuset skulle behövas omkonstrueras med en kortare andra akt till fördel för ett mer spännande slut.