Hollywood and Wine DVD

Chris Kattan orkar inte dra hela kändislasset, men han försöker.


Diane och Jack (Nicky Whelan & Chris Kattan) beskrivs som ett osannolikt par. Jack arbetar som biträdande restaurangchef och basar över en trupp lustiga kockar och servitriser. Diane försöker hitta sin plats som skådespelerska i Hollywood, en dröm som tar på hennes krafter.

Diane har en lång uppförsbacke då hon ser ut precis som den extravagante och vilda stjärnan Jamie Stephens, en likhet som stoppar henne från att ro hem roll efter roll, eftersom ingen casting-agent vill anlita någon som kan misstas som Stephens. Samtidigt som pressen ökar kring skådespeleriets hög och lågkonjunkur så säljs Jacks arbetsplats till en fransk finsmakare vid namn Jean-Luc (Jeremy London). Det visar sig att Jean-Luc har ett förflutet med Diane – ett förflutet som involverar lite naket, lite flörtande och annat gott och blandat som kommer driva Jack galen av svartsjuka.

I ett försök att imponera på sin flickvän och skaffa pengar lånar Jack $25,000 av den lokala gangsterbossen Geno Scarpacci. Pengarna används i det kasino där “Hollywood and wines” allra bästa scen kommer utspelar sig, en kort promenad genom ett idoliserande publikhav där Chris Kattan på Jerry Lewis-vis får agera ut sånt som vi alla nog skulle vilja göra, men inte gör eftersom det oftast resulterar i ett kok stryk om man bitchslappar och häller ut folks drinkar. Det här är Kattans guldmoment i en film där han i övrigt (precis som vanligt) agerar på sitt ingrodda ”Saturday night live” maner…

Intrigen tätnar och en skuld uppenbarar sig, som vanligt blir det trubbel då maffian blir inblandad, samtidigt som en mängd biroller slåss om en liten gnutta uppmärksamhet. Hollywoodregissörer, porrfilmsgiganter, Pamela Anderson (helt utanför handlingen), agenter, skådespelare och en ny restaurangchef som bringar med sig årets svartsjukeaffär.

”Hollywood and wine” innehåller ganska mycket intressanta vinklar och vrår, en hel del trevliga och roliga karaktärer som Norm MacDonald’s Sid Blaustein till exempel, porrfilmsproducent och frivillig rådgivare till alla som har öronen öppna. Ytterligare en är Chazz Palminteri som spelar maffiabossen Geno, på jakt efter Jack tillsammans med två roliga Will Ferrell-typ-odågor till medhjälpare lyckas även de fånga ett par ögonblick som bjuder på rejält roliga bilder. Men det kommer aldrig något längre än så, och det är filmens stora problem.

För trots alla namn, som allihopa är kändisar men knappast från ”A-listan” så blir det inte mycket mer än ett riffraff av halvroliga personligheter som alla drar åt olika håll, det saknas en gemensam riktning och en frontfigur som drar filmen framåt. Chris Kattan har det här ansvaret med mest tid i bild, men han får aldrig chansen att göra något annat än fåna sig och agera i stil med Mupparnas ”Svenska kocken”. Mycket snack men lite verkstad. Lägg till att filmen är onödigt krångligt berättad med en inledning som egentligen kunde kortats med trettio minuter. En oändligt lång introduktion för alla medverkande, vilket är konstigt eftersom de flesta av dem har en endaste stund där de inverkar på den egentliga handlingen.

Trots allt det här så tyckte jag att ”Hollywood and wine” var en ganska trevlig upplevelse. Det är en annorlunda berättad film som antingen gjorts på fel sätt eller försökt sig på något nytt, vilket det handlar om vet jag inte. Man förstår ju vad som pågår och det är det som är meningen. Med en massa onödiga scener som fristående är ganska roliga alternativt fåniga så finns det en hel del komedi att hämta parallellt med att en ganska skruvad berättelse med ett par trevliga svängar pågår. Så det blir en trea i betyg. Främst för de roliga scenerna, blandningen av skådespelare och den underliggande kritik som man gärna kan läsa in i filmens handling kring Hollywood om man vill det. Men även för Nicky Whelan och Chris Kattan’s samspel och de bitar av filmen som de bjuder på, det är underfundigt men inte tillräckligt välgjort.

INGA KOMMENTARER