Hit & Run

Smart actionkomedi med tuffa biljakter.


Dax Shepard som är huvudmannen bakom Hit & Run har i sitt manus listat ut hur man på ett bra sätt gör en vuxen actionkomedi där biljakter och skottlossningar varvas med intelligenta diskussioner och idel roligheter.

Shepard är för den som inte känner igen namnet den blonde smala doldisen som dyker upp i serier och filmer lite här och var. Han spelade en av idioterna (advokaten) i Idiocracy och syntes till i floppen Baby Mama, ofta rör hans sig i mellanbudgetproduktioner, sällan filmer som hittar fram till en enorm publik med Employee of the Month som undantaget. Parenthood som Shepard är aktuell i just nu ska inte heller glömmas, från vilken han också är mest igenkännbar, en sevärd serie för övrigt.

Bluray PackshotI Hit & Run följer vi Dax Shepard i rollen som Charles Bronson (namnet får sin förklaring i filmen) och vi inleds med lugn till en idyllisk samborelation mellan Charles och lärarinnan Annie (Kristen Bell). Deras liv är fint och de trivs, men när Annie ställs inför ett ultimatum där hon måste söka nytt jobb ställs riktningen in på Los Angeles. Charles, som befinner sig i vittnesskyddsprogram och är förflyttad från Los Angeles för sin egen säkerhets skull vill av förklarliga skäl inte återvända, men bestämmer sig för att ändå riskera allt för Annies skull.

Tillsammans beger de sig mot Änglarnas stad och efter vägen står det många redo att kasta käppar i deras hjul, den ivrigaste av dem alla Annies föredetta pojkvän Gil (Michael Rosenbaum) som är långt ifrån den farligaste. För I Los Angeles väntar flera av Charles gamla bekanta, och den stundande återföreningen blir inte av den lättsamma sorten…

Hit & Run är en ovanligt trevlig actionkomedi som inte förlitar sig uteslutande på att vi som publik ska fästa vikt vid stereotyper och ytliga personer som formas av hur väl de undviker explosioner eller rattar sina bilar. Vid flera tillfällen tas det upp diskussioner som rör både genus- rasism- och andra förutfattade meningar runt olika saker. För den delen är det inte alls en tråkig snack-action utan det är fullt ut ös från allra första början, där birollsinnehavaren och en av filmens roligaste i Tom Arnold (jag trodde det var Meatloaf först) inleder med att släppa lös sin bil mot en barnfamilj och samtidigt som han jagar den peppra hela grannskapet med sin tjänstepistol. Sekvensen slutar lyckligt, och vi förbereds för löftet om mer liknande action, vilket det också levereras.

Många mindre roller ger filmen lite extra krydda förutom Tom Arnolds. Där Kristin Chenoweth (Pushing Daisies), David Koechner, Joy Bryant (Parenthood) passerar revy i hjälpande och stjälpande insatser. Bradley Cooper spelar Alex som representerar allt Charles förflutna står för och trots att han ser harmlös ut så gör han sitt jobb väldigt väl. Dock kan jag inte komma över att han klätts i dreads och någon hiphop/surfar-utstyrsel som inte riktigt passar in i filmens övriga kostymeri.

Smarta dialoger, upplyftande roliga och ibland våldsamma scener byter av varandra medan de som älskar häftiga power-cars verkligen får en chans att njuta extra mycket. Främst med hjälp av en Lincoln Continental som nästan är lika cool som Chevrolet Chevellen som spelade en av huvudrollerna i Transit. Eller dödskallebeprydda Chevy Nova’n i Death Proof. Två filmer som i övrigt inte liknar Hit & Run.

Biljakterna, krasherna och actionmomenten är precis som den intelligenta vinklingen på roadtrip-biljakts-actionfilmen väldigt välkomna och trots att det inte är det mest spektakulära i sin genre (ingen ny Ronin eller Jakten mot Nollpunkten) så är det tillräckligt stiliserat och häftigt för att det ska fungera. Ljudspåret på blurayen hjälper till mycket här, där basen från motorljuden nynnar som en njutande kattunge i bakgrunden hela tiden.

Förutom en roadtrip och massor av action tar sig Hit & Run an komplicerade vänskapsrelationer, återknytande av familjeband och den romantiska biten med varierande resultat. På det stora hela tycker då jag att det är en film som ligger över medel bland sina likar och kan utan tvekan dela ut en väldigt stark trea.

INGA KOMMENTARER