Packshot för Hinsehäxan DVD

För mycket vardagslunk runt ett intressant liv.


Det handlar inte om en häxa i traditionell Hans & Greta-stil, utan om Lillemor Östlin, en kvinna som under 60- och 70-talet kämpade både för sin egen och sina barns välstånd samtidigt som hon försökte komma upp sig lite i världen. För vad gör en småbarnsmor som är fast i det oglamorösa om en cigarett och en lång blick ut från fönstret som vätter mot parkeringen inte riktigt räcker till när barnen somnat för kvällen? Jo, hon går ut.

Och det gjorde Lillemor, men till en början var det inte för att roa sig, utan för att sälja sin kropp för pengar till mat och hyra. Ett val som slutligen ställde henne barnlös i konflikt med barnavårdsnämnden. Ett val som ledde in henne i en helt ny värld där droger och brott var vardagsföreteelser. Tyvärr för Lillemor så gav hon sig inte i lag med de lojalaste tjuvarna, då hon senare skulle se sig tittandes ut genom ett annat fönster än det som vätte mot en parkering utanför, hon hamnade på Hinsebergsanstalten och blev till slut den kvinna som suttit längst sammanlagd tid i fängelse i Sverige.

Hinsehäxan är en miniserie på två delar (3 timmar totalt) där Vera Vitali axlar ansvaret som Lillemor ‘Lilly’ Östlin. Hon gör det väldigt väl baserat på att jag inte har en person att bedöma beteendet från Östlin till att börja med, men karaktären skapas och hon håller ett balanserat framställande som är övertygande. Hon spelar en kämpande kvinna i en värld där männen bestämmer, där Göran Ragnerstam gör ett perfekt porträtt av en skrupelfri politiker med en stor aptit på sex och Joel Spira dennes motsats som den romantiserade gentlemannatjuven från Stockholms innerstad.

Serien är baserad på Lillemor Östlins egna självbiografi med samma titel. Skulle jag rekommendera bok eller film i det här fallet skulle jag nog välja boken, då det kommer direkt från källan. Men miniserien är ett gott alternativ och med Molly Hartlebs regi, som är väldigt genomtänkt och stabil, så är det för den som intresserar sig för ämnet en genomgång av några av de mest betydelsefulla händelserna i Lillemor Östlins liv.

Men utan ett specialintresse i Hinsehäxan så kan jag tänka mig att serien kan framstå som lite av en tråkig sak då dramatisationen av händelser uteblir till fördel för en mer biografisk och dokumentärt inriktad korrekthet. Det finns en hel del spänningsmoment, men på det stora hela så är mycket av Hinsehäxan en kamp som ser ut att gå på tomgång även fast den borde röra om bland känslorna mycket mer. Inte felaktigt gentemot ämnet men i det långa loppet rätt så svårt att fästa intresset vid under hela speltiden. Hinsehäxan innehåller mycket, för sin tid, skandalöst material som droger, fängelseutbrytningar och prostitution men då allt presenteras så passa lågmält som det gör är det långt ifrån någonting att titta på i hopp om typisk filmunderhållning. Det är ständigt lågmält och respektfullt mot realism vilket har sina för- och nackdelar såklart.

Jag tycker att Lillemor Östlins liv är intressant och får därmed ut det jag hoppas på genom Hinsehäxan. Hade jag inte haft intresset i hennes liv så hade Hinsehäxan fått ett lägre betyg, nu blir det bara en trist trea. Dramatiken borde ha förstärkts även om det inte hade varit hundraprocentigt troget verkligheten, för som det är nu blir det lite för mycket vardagslunk trots att innehållet är allt annat än vardagligt.

INGA KOMMENTARER