Kevin James i Here Comes the boom

En av de bästa fightingfilmerna som gjorts.


Kevin James är Scott, en oengagerad biologilärare som kommer försent och smiter in till klassrummet genom fönstret. Hans syn på att utbilda har gått från att vara energisk och drivande till att forsla boskap genom de sista tre åren före högskolan.

Men en dag så förändras hans inställning till det bättre, då musikläraren Marty (Henry Winkler) hamnar i klistret i ett nedskärningsförslag från skolledningen. Scott involverar sig i att rädda Martys jobb och tillsammans gör den en rejäl kämpainsats som inte bara involverar kvällskurser för blivande amerikaner utan även tandskydd, handskar och en signaturlåt (Here come’s the boom). Förhoppningen är att allt ska verka skrämmande – när Scott ger sig in i MMA-världens fruktade oktagon.

Here Comes the BoomDet här är förutom en väldigt rolig film en blodig och sportsligt våldsam historia som påminner mycket om Rocky, fast inte lika melodramatisk. Kevin James agerar självsäkert ungefär som han alltid brukar agera och det passar sig väl som vanligt. Ställd bredvid jättar och machomän som Krzysztof Soszynski, Bas Rutten och Rich Franklin ser han till en början ut som en rädd kanin men ju längre filmen går desto tuffare blir han och desto mer sitter man och håller tummarna för det ändå rätt givna, lyckliga slutet och möjligen en lyckad romans mellan Scott och hans hjärtas kvinna Bella, spelad av den alltid lika vackra Salma Hayek. (Åldras hon?)

Fightingmässigt så har jag ännu inte sett en roligare film gällande koreografi sen Karate Kid var som mest poppis, eller möjligen oförtjänt bortglömda The Wrestler med Mickey Rourke. Jämför man med en annan MMA-film som The Fighter från ett par år tillbaka, så är det här mycket bättre i varje fight. En till anledning till varför Here Comes The Boom fungerar bättre är att det både erbjuds en trivsam story samtidigt som det fightas ordentligt och realistiskt – och historiskt sett så är det något som varit problematiskt att kombinera.

Handlingen är lättsamt gripande, fightingen är rolig, humorn är nästan prutt- och sexbefriad och det är väldigt roligt att se alla officiellt inblandade i sporten vara med i en film ordentligt för en gångs skull. Jag kan inte tänka mig att den här filmen inte går hem hos de flesta och jag har faktiskt sett den tre gånger utan att ha tröttnat. Så en stark fyra, med plus i kanten för grymt extramaterial och en bluray som (i vanlig ordning från Sony) både är bombastisk i ljudet och krispig i bilden.

Se den så snart du kan, det är en ordentlig underhållare som definitvt kommer få dig att skratta och hålla tummarna!

INGA KOMMENTARER