Found Footage montage

Upphittade filmrullar, hårddiskar fulla med dokumentation, alltid är det någon som klipper ihop det till en film.

Subgenren “Found footage” har alltid fascinerat mig med sina ambitioner om att försöka lura sin publik till att tro att det är på riktigt, medan det 99% av gångerna är uppenbart att det är fabricerade berättelser som vilken annan spelfilm som helst. Bara det att kameran skakar mycket mer.

Men trots att det är uppenbart så dras vi till filmerna och oftast till de som inriktar sig på skräck och/eller så kallad urban exploration, vilket oftast innebär skräck det också. Ett gäng ungdomar eller fantaster av någon form ger sig in i ett hus och dör en efter en, vi vet alla att det är precis det som kommer hända men blir skärrade i alla fall – eftersom det ju faktiskt är läskigt oavsett hur trovärdigt det är.

Jag tänkte tipsa om fyra stycken Found footage-filmer som jag tror skulle göra en riktigt trevlig tema-filmkväll utan att välja en genre och variera utbudet för alla smaker. Ingen inbördes ordning, men alla sevärda filmer av olika anledningar som jag tänkte försöka motivera varför också.

The Dinosaur Project Packshot

Äventyr – The Dinosaur project

En ovanlig found-footagerulle där det blandas genres fritt. Äventyrsfilm med lättare intriger och ränker inom en grupp engelska utforskare som beger sig till djungeln i Kongo för att undersöka någonting som liknar Skottiska Loch Ness-monstret. Filmens titel avslöjar det mesta och filmen är mest sevärd eftersom den är ovanlig – en bra inledning där visuella effekter och underhållningen hamnar i första hand. Lite svår att få tag i kanske, men den som vill brukar ju hitta…

REC

Skräck/Zombies – REC

Min absoluta favorit när det kommer till att bli vettskrämd i den här genren. Personligen tycker jag den bitvis är värre än Paranormal activity och framställd på ett särskilt kreativt sätt. Vi hamnar mitt i en mindre zombie-härd instängda i ett hus där ett tv-team av någon anledning inte lägger ifrån sig kamerorna. Vissa sekvenser levererar mardrömmar lika säkert som att det går att lita på den svenska Posten. Har lett till två uppföljare som jag ignorerat än så länge, något jag förmodligen inte borde gjort.

Project X

Komedi – Project X

Jag såg den här filmen utan att ha hört talas om den sen innan och blev väldigt positivt överraskad. Lite av Superbad på ecstacy och osannolikt men sant – baserad på verkliga händelser. Ett gäng unga grabbar ska fixa en fest och bjuder in lite för mycket folk vilket inte bara blir ett roligt event utan till slut kräver en insats från både polis och brandkår. Allt dokumenterat av festfixarna och inte så mycket upphittat filmmaterial som spontanfilmat men ändå en bra avstickare om det ska sträckkollas filmer av den här sorten!

Paranormal activity DVD

Skräck – Paranormal Activity

Valet för sista filmen att tipsa om stod antingen mellan Paranormal activity eller Blair Witch Project och trots att den ena är mer kult än den andra så är inte gammal alltid äldst. Förutom REC som jag tipsade om tidigare så är det här nummer ett om du letar efter att bli skrämd så du ramlar ur soffan. Jag har bara sett den en gång på grund av det. Även här har det dykt upp ett par-tre uppföljare men den här är värst.

INGA KOMMENTARER