Sandra Bullock & Melissa McCarthy i The Heat

En kvinnlig bromance är en sismance?


Sandra Bullock spelar ambitiöse FBI-agenten Sarah som hoppas på ett efterlängtat hopp i karriären. Hon har talangen, arbetar hårt och det enda som står i hennes väg är hennes personlighet. Hon är en snobb, har svårt att samarbeta och kan för allt i världen inte förstå varför hennes kollegor inte gillar henne.

När tillfället att sänka en stor maffiaboss i Boston dyker upp så ser Sarah sin möjlighet och nappar direkt, nackdelen är bara att hon måste samarbeta med den lokala polisen. Och teama upp med den gatuvane Shannon (Melissa McCarthy) som slängt regelboken i rännstenen . Hade Sarah haft en aning så hade nog karriären fått vänta, då deras sätt att jobba skiljer sig som natt och dag.

The Heat DVD Tillsammans ställs de inför varandra och ett hänsynslöst brottssyndikat. Det blir inte bara brottsbekämpning utan också en prövning i tolerans och förståelse, kantad med humor och action.

The Heat är Paul Feig’s första regi sen storsuccén Bridesmaids och den här gången verkar det som om att han gått mer mot utseendet av en tv-serie än spelfilm. (Han har tidigare regisserat The Office, Arrested Develpment med flera.) Det har sina fördelar i att det blir lättigenkännligt stilmässigt men det är också rätt ospännande och inte fullt användbart i en actionkomedi som borde överleva på fart och humor istället för som nu, pinsamheter i mindre format.

Sandra Bullock och Melissa McCarthy är de stora krafterna som gör The Heat till en film värd att spendera lite tid med. De har, även om det inte är det mest grandiosa jag sett, en viss kemi som får motsatserna att fungera som roliga och inte bara stereotypa där Bullock inte spelar ut sin roll tillräckligt medan McCarthy tar i så att det räcker och blir över. Hon kommer snart behöva göra en annan roll än den burdusa eller underliga kvinnan, för att inte för alltid bli just den personen i film, vilket vore väldigt synd.

Actionmässigt så är inte The Heat särskilt givande även om det smäller och händer en hel del. Det är “Dödligt vapen” från ett rätt trist och fantasilöst kvinnligt perspektiv där det gäller att lura män med list, urringning och kortkjol. Jag hade gärna sett mer springa, skjuta, köra och explodera..

Det bästa jag tar med mig från The Heat är Melissa McCarthys snack och kvicka repliker, karaktärens familjesituation och hur allt till slut länkas samman på ett bra sätt. Katie Dippolds manus håller hela vägen även om det använder kända och förutsägbara formler där slutet är ordentligt smörigt och publikfriande.

En film att se strikt för underhållnings skull och i klass med de flesta polis-bromancerullarna (det finns massvis) med skillnaden att den är rätt uppfriskande eftersom det är kvinnor i huvudrollerna och inte som vanligt, ett män som tävlar i att vara macho…

INGA KOMMENTARER