Mikael Persbrandt är Hamilton

Mikael Persbrandt.


…är nu iklädd rollen som tidigare axlats av Peter Haber, Peter Stormare, Stellan Skarsgård och Stefan Sauk. En hård svensk underättelseofficer med ena foten på lagens sida medan den andra doppar stortån i en gegga av illegala vapenaffärer och mord. Han är Hamilton och han ser till nationens intressen.

Carl Hamilton befinner sig i gränslandet mellan lagen och bovarna och kan agera med fria tyglar så länge rättvisa skipas. Precis som James Bond så har han rätt att döda, precis som Steven Seagal så dödar han, det är den enklaste lösningen. Hur resultat skapas är inte så viktigt, bara Hamilton redovisar resultat inför sina överordnade och det är precis det han gjort under de senaste tjugo åren av sitt liv. Nu är han en märkbart trött man som överlever statistiken inom branschen gång efter gång, aningen tröttare för varje uppdrag och möjligen på väg mot pensionen? Han lurar ingen… Hamilton kommer köra sitt race till döden kommer för att hämta honom.

I den nya Hamiltonfilmen så har Carl framgångsrikt infiltrerat en internationell bovliga som kommit över ett parti svensktillverkade GPS-styrda raketvapen. Under en affär där de här vapnen ska byta ägare så stormas den valda platsen av en maskerad grupp soldater som mördar alla på plats och stjäl det dyrbara bytet. Hamilton överlever attacken och återvänder snabbt till Sverige för att avge rapport, men det är knappt så att han hinner öppna munnen för att förklara vad som hänt innan det är dags att återigen ge sig av.

Hamilton: I Nationens Intresse BDDe försvunna raketvapnen har använts i en terroristattack mot en somalisk exilpolitiker och Sveriges rykte som neutral vapenhandlare står på spel. Ungefär samtidigt så tillfångatas också svensken Lagerbäck, en utbildare som av någon anledning flytt från sin post. Allt som teoretiskt sett borde gått galant går inte riktigt enligt planerna vilket kommer leda Hamilton och alla han ens tittar på ett trappsteg närmare helvetet, från vilket lågorna kittlar under deras fötter. Tillsammans med en inhyrd amerikansk specialstyrka beger sig Hamilton till Somalia för att reda ut vad som är vad samt hitta den försvunne Lagerbäck (Gustaf Hammarsten), återigen ett överraskningarnas uppdrag där Hamilton ställs ensam mot en värld av konspirerande vapenhandlare och politiker, det är upp till honom att återställa balansen – allt i nationens intresse.

Prestigen är stor för den svenska motsvarigheten till James Bond nu när det gått 15 år sen Hamilton släppts lös på vita duken senast. Vår alldeles egna superagent utan några egentliga moraliska betänkligheter kommer till liv igen när Mikael Persbrandt tar sig an rollen med gott mod. Och han lyckas bra med sin porträttering. Det känslokalla men något tinande svenska manliga überidealet passar Persbrandts hårda ansiktsuttryck och hans starka röst och för att stärka stereotypen av den starke actionhjälten så har Persbrandt fått med lagkamraterna Hammarsten, en mjäkigare typ samt en riktigt imponerande kvinnlig motsvarighet till Hamilton i frilansaren Mourna, mycket välspelad av jordanske Seba Mubarak.

Ibland är det lite svårsmält det här med det tuffa och tankarna kring hur det här egentligen skulle fungera i Sverige känns väldigt långt från verkligheten. För att jämna ut den uppenbara macho-attityden så finns det i alla fall med ett antal starka kvinnor så som redan nämnda Mourna, men även en svensk kvinnlig statsminister (Pernilla August) och en duktig driven polis (Liv Mjönes), vars efterforskningar i Hamiltons privatliv kan komma att ställa allt han gjort under sin karriär på sin spets. Jag gillar den här balanseringen även om det hade kunnat varit bättre då det är väldigt tydligt att det är männens värld vi befinner oss i.

Det är Europa/mellanöstern mot USA och det rådande politiska klimatet har smittat av sig ordentligt på den rätt så komplicerade men inte alls svårförståeliga handlingen. Gillar du politiska thrillers och direkt action med tillräckligt bra dialoger och duktiga skådespelare så blir du inte besviken. Gott om kringelkrokar som inte alltid känns vettiga men ändå knyts ihop hårt och ordentligt, ibland lite väl enkelt kanske men ändå…

Hamilton lockar alltid sin publik och i det här fallet så ställer jag mig bland skaran som klappar händerna, svensk actionfilm som utspelar sig i många delar av världen utan något speciellt krystat skådespel. Jag tänker inte ge ett toppbetyg men en stark trea helt klart, det finns mycket att hämta för den som vill underhålla suget efter lite adrenalinstinn mans-action… och är det inte det man är sugen på att titta på, varför ens försöka?

INGA KOMMENTARER