Färgglatt i Haja Läget 2

Mediokert i skuggan av andra animationer från under ytan.


Konkurrerande med “Hitta Nemo” och “Hajar som Hajar” är “Haja Läget 2” (The Reef 2) en rätt långtråkig sak, maskerad med färgglada fiskar.

Det handlar om fiskarna som lever på den säkra sidan av revet och hur de återigen ställs inför faran som de hungriga hajarna från öppna havet utgör. Och när vithajen Troy (Donald Logue) som för den som sett första filmen nog känns igen, återvänder för att kräva hämnd på hjälten Pi (Drake Bell) så blir situationen ännu knivigare, då Troy växt sig både större och starkare än någonsin.

Pi och vännerna ställer sig så starka de kan och måste arbeta tillsammans för att rädda sitt rev och sina liv. Medan tidvattnet fortfarande är lågt har de möjlighet att träna, men när vattnet stigit tillräckligt så blir det haj mot fisk, i en slutstrid som låter vänta på sig ordentligt länge.

Haja Läget 2 (The Reef 2: High Tide)Det märks att Haja Läget 2 inte riktigt fått den behandling den hade behövt för att vara med i tävlan ordentligt mot Pixar och Dreamworks. Jämför man animationer, bakgrunder och handling så ligger WonderWorld Studios ett snäpp efter, men det är en animationsstudio som om man tittar på deras hemsida ändå verkar ha framtiden för sig med några intressanta kommande titlar.

Det är inte heller en särskilt involverande handling som spelas upp i revet och rollistan består av skådespelare som gjort sin grej till leda. Jamie Kennedy, Fran Drescher, Rob Schneider och Andy Dick. Att någon anlitar Andy Dick förstår jag inte, han kan förstöra vad som helst. Huvudrollen och hjälten Pi spelas av Drake Bell, en ung men rutinerad röstskådespelare som tävlar och drar en jämn lott med Freddie Prinze Jr. som hade rollen i första filmen.

Men trots att jag inte fastnar för Haja Läget 2’s halvdanhet så kan jag meddela att mina barn, två tjejer som är tre och fem år, inte har någonting emot att se den här filmen både en och två gånger. Och till filmens försvar så måste jag erkänna att den har en del roliga karaktärer, en del spänning som främst märks när hajarna är i bild och färggladheten i havet som tas fram med många olika vattendjur, allt från unga guppy’s till pensionerade sköldpaddor.

För vuxna inte lika fascinerande som konkurrenternas filmer men för barnen gott och väl en underhållningskälla. För trots mina klagomål så väger nog mina barns omdöme tyngre och Haja Läget 2 kommer säkerligen att snurra i blurayspelaren flera gånger om, oavsett vad jag tycker om det.

INGA KOMMENTARER