Haj Fajv 2

En oljefläck i filmhavet.


Malaysias första 3D-animerade film på engelska övertygar inte om att det här är en marknad de borde ge sig in på. Efter två års slit och en strävan att konkurrera är det sorgligt att se resultatet, för det hade ju varit mycket roligare om det vore bra.

För när bambuhajen Pop ska rädda de haj-ägg som stulits av en trio elaka fiskare så är det ingenting som blir sammanhängande. Ofta vet varken jag eller barnen vad det är som händer, när vi väl förstår, ja då hoppar vi någon annanstans och får börja om. Berättartekniken är ryckig och outvecklad och allt händer samtidigt vilket gör att den som tittar blir tvungen att ta in precis allt utan någon paus att smälta intrycken. Negativa intryck då den här barnfilmen inte bara är ett gulligt animerat havsäventyr, utan också belamrad med en hel del onödigt läskigt innehåll som inte förklaras.

Det introduceras inte många karaktärer och Pop är den som tillsammans med vithajen Julius tar oss framåt. Sköldpaddan Mertle är sympatisk men rätt obestämd och hennes största insats i filmen är när hon fastnat med huvudet i en plastpåse och jag som förälder kan flika in att man inte får kasta skräp i naturen, varpå mina barn nickar och förhoppningsvis lyder. De svenska röstskådespelarna gör filmen otjänst på otjänst och det här är nog en av de sämsta dubbningarna jag hört de senaste tio åren. Det engelska ljudspåret är konstigt nog bortplockat och danska, norska eller finskans lyssnade jag aldrig på, vilket lämnar ännu ett minus i mängden.

Seefood / Haj Fajv BlurayStilistiskt så liknar den här filmen “Haja Läget” mer än “Hajar som Hajar” eller “Hitta Nemo” och likadant så saknas det en dynamik i vattenvärlden som de andra filmerna fört fram. Det är platt och oinspirerat, enorma ytor i bild är ständigt odekorerade (inte ens solljus som bryter genom ytan eller svajande sjögräs) och det är rätt trist att titta på de mörka bakgrunderna.

Det som Haj Fajv tar tillvara på är äventyrligt och idén till filmens avslutning kan jag ge en applåd även om utförandet inte heller det fungerar. Vattenvärldens hjältar tar sig upp på land och det blir ett ordentligt liv omkring det, spänningen ökar men klippningen och massvis av upprepningar saboterar. Haj Fajv förblir en film med goda avsikter som inte ens kommer i närheten av de sämre animerade filmerna från under ytan. Och mängden animerade filmer som utspelar sig därifrån börjar bli ganska många nu, så välj med fördel en annan om du inte är helt inställd på att kasta bort din tid.

INGA KOMMENTARER