A Gunfight DVD (1971)

Countrykung vs. Westernkung.


Will och Abe är två av westerns säkraste revolvermän och när de av en slump befinner sig i samma håla så börjar folk diskutera vem som egentligen är bäst. De båda revolverviftarna är mindre sugna på att ta reda på hur det ligger till men när idén om ett jippo där de båda duellerar till döds, med en stor summa pengar i potten så förändras deras attityd – då de båda gillar pengar. (Och i hemlighet också vill veta vem som faktiskt är snabbast!)

Abe är outsidern med oddsen emot sig och i rollen är Johnny Cash tuffare än någonsin. Han ställs mot Kirk Douglas som Will, revolvermannen som hängt hölstren i garderoben och istället satsat på famijeliv. Abe blir automatiskt en underdog och även den jag skulle satt mina pengar på – men vem som egentligen kommer att vinna är till sista stund omöjligt att utröna.

Den största höjdpunkten med Gunfight är introduktionen av Abe Cross och den karaktären i sig, det är enkelt att idolisera den enslige revolvermannen. Jag gillar Cash och har inte sett honom i många filmer tidigare (Walk the line räknas inte såklart) och han är faktiskt inte bara en duktig musiker utan även en redig westernskådis. Jag tvivlar på att hans insatser gör sig alltför väl i andra sammanhang men som tuffing här, gentemot Kirk Douglas (som inte alls ser särskilt tuff ut) så blir han min favorit och den jag sätter mina pengar på.

Men för alla i publiken som satsar pengar på någon för den kommande duellen så kan det bli en besvikelse. Lamont Johnson (regi) och Harold Jack Bloom (manus) flörtar nämligen friskt med de ambivalenta och slutet på Gunfight är om inte bara förvirrande så ett av de sämsta jag sett i en western. Vägen dit fungerar bra, mest på grund av den otypiska handlingen som tål alla de segare bitarna utan att det blir långtråkigt och gäspvänligt. Alla typiska bilder som förknippas med hattbärande pistolviftare kan bockas av, precis som skådespelsplats (nära mexikanska gränsen) och trots att det inte är magnifikt som en John Ford-film så är det snyggt och införlivande. Typiskt, precis så som det ska vara.

Gunfightsläppet är roligt även om filmen (och bildkvaliten) inte håller riktigt hela vägen. Det huvudsakliga finns för den som gillar tuffa westerns och upptakten till den yttersta striden är duglig men varken omvälvande eller alltför smidigt berättat. Inte en ny favoritfilm men en western att räkna med. Att Johnny Cash är hård som sten gör den definitivt inte sämre och det är en av de största anledningarna till att ta sig tid för den här.

INGA KOMMENTARER