Gun DVD

Soloframträdande av Curtis “50 Cent” Jackson.


50 Cent spelar vapenhandlaren Rich, huvudrollen som han själv skrivit i sitt manus till Gun, ett actiondrama som utspelar sig i den undre världen. Med i alla fall en meter vatten över huvudet försöker Curtis Jackson kombinera sin talang som tuff rapstjärna, skådespelare och manusförfattare. Det här är den andra av tre filmer som Curtis Jackson skrivit manuset till, alla tre draman. Tyvärr så faller hans manus i Gun inte ut alltför väl, och inte ens Soul plane-regissören Jessy Terrero kan rädda honom, som om han hade någon möjlighet… Har du sett komedin “Soul plane” med Snoop Dogg så förstår du.

En vapenhandlare med lite hybris kring framtiden försöker ta sig fram i världen genom att eliminera sina motståndare. Målet är att bli ensam på toppen, precis som Curtis Jackson framställt sig själv inom sin musikgenre utan att lyckas till hundra procent. Men i likhet med sina andra karriärer så tar inte Jackson någon rast från att utvecklas och som skådespelare är han inte på botten bland de sämsta. Han lyckas i flera scener agera med pondus tillsammans med Val Kilmers ”Angel”, en brottsling som efter en fängelsevistelse snabbt klättrar bredvid Rich och blir hans högra hand, till de andra hantlangarnas förtret.

Det kommer dock att visa sig att i ett brottsligt leverne så går det inte att lita på någon och varken Angel eller Rich kan känna sig säkra. Ju fler som får sina tår trampade på, desto fler fiender skapas det. Polisen är ju inte heller särskilt förtjust i Rich och Angels affärer och de är på dem som blodhundar på en söndagsstek. Främst ser vi detektiverna Jenkins (Paul Calderon) som verkar ha växt fast i sin hatt och den frustrerade Rogers (James Remar) som leder en i filmen nästan ickexisterande polisutredning.

”Gun” är så typiskt 50 Cent att Curtis Jackson får kämpa för att synas. Det handlar om stora vapen, så stora att de borde monteras på pansarvagnar (Jackson håller i dom mot höften såklart) och snygga kvinnor tillsammans med stenhårda gangsters där Machetemannen Danny Trejo är solklart hårdast under de fem minutrarna han är med. Även om Jackson försöker toppa hans säregna flintastenstuffhet. Utan framgång. Dramat ligger inom den lilla grupp av fyra som rör sig runt Rich och det är inte många tunga suckningar som kommer ur det, det mesta tappas bort i grabbigheten och soundtracket (också det 50 Cent) som inte alls passar in i en ganska dyster sensmoral kring ensamhet, förluster och varför brottets bana var det enda valet. Rap/Hip hop fungerar väldigt sällan bra i filmer där bostadsområden och sociala förutsättningar inte spelar en stor roll under speltiden, vilket det inte gör här.

Jag hade hoppats på mer eftersom jag lite granna vill tro att Curtis Jackson skulle kunna bli lika bra som Mos Def, en annan rappare som verkligen visat sig talangfull inom film. Möjligen har jag hoppats på lite för mycket, eller så tar Curtis Jackson på sig lite för mycket när han skriver manus, skådespelar och komponerar ett ganska tamt soundtrack jämfört med hans annars svängiga gungraplåtar. Det saknas udd i manuset och valet av regissör är förfärligt dåligt, vilket märks om och om igen under filmen. De totalt vansinniga missarna i intrigen och en avslutning med en överraskning som endast hintats med en replik under hela filmen är fantasilös, fånig och överdriven.

Helt klart en film du kan missa om du har ett annat alternativ. Trevligt att se Val Kilmer och Curtis Jackson i vissa kortare moment, men i övrigt en presentation som inte håller måttet mot konkurrenterna. Intrigen är klassisk och ”Gun” är bara en sämre omskrivning av många mycket tätare och faktiskt spännande actionfilmer.

INGA KOMMENTARER