Guardians of the Galaxy keyart

Fartfylld, bitvis rolig och visuellt snygg.


Pojken Peter blir bortförd av utomjordingar samma kväll som hans mamma går bort. 26 år senare när han landar sitt rymdskepp på en obebodd planet för att hämta en uråldrig artefakt snubblar han in i en galaxisk jakt efter evighetsstenen.

Tillsammans med några udda karaktärer han lär känna på vägen ger han sig in i den klassiska, och extremt förutsägbara, kampen mellan ont och gott.

Bluray Guardians of the GalaxyDetta är ytterligare en film baserad på karaktärer från Marvels serieuniversum och Guardians of the galaxy som passar utmärkt att se tillsammans med familj och släkt. Det är precis en sådan film som verkar meningslös och ointressant när man beskriver den, men som man ändå kan se utan problem. Om jag får syskonbarn på besök så kanske jag till och med kommer se den igen.

Guardian of the galaxy är så snyggt filmad, och så estetiskt tilltalande att jag till exempel kan bortse från hur otroligt störande det är att de onda karaktärerna förklarar sina ondskefulla planer i detalj för varandra. Det är ett berättartekniskt knep för att föra handlingen vidare som är långt ifrån oproblematiskt. Actionscenerna och dramaturgin fungerar så väl att jag också i stort sett kan bortse från hur tråkig huvudberättelsen är. Onda vill förstöra universum, de goda vill hindra dem. Det borde vara omöjligt att titta på, men ändå finns det en nerv och inslag av humor som håller filmen igång.

Sminkningen förtjänar att nämnas. Sällan har utomjordiskt liv sett så mångfacetterat och naturligt ut. Ett myller av humanoida varelser i en uppsjö olika färger samsas i bild. Man får känslan av att befinna sig i ett stort universum, där berättelsen vi följer bara är en liten del.

Så varför i hela friden valde dom just den här berättelsen?

Även om den brokiga skaran hjältar kanske är lite överdriven, så innehåller den ändå element som skulle kunna göra filmen riktigt intressant. Vi har jordlingen Peter som vill bli ökänd tjuv under namnet Star Lord. Bara det är ju upplyftande. Filmens hjälte är en småtjuv som egentligen inte alls är särskilt intresserad av någon annan än sig själv. Den muterade grävlingen Rocket och hans talande träd Groot som är prisjägare. Den illgröna utomjordingen Gamora som är adoptivdotter till superskurken Thanos och det tatuerade muskelberget Drax som är ute efter hämnd på den här filmens superskurk Ronan som samarbetar med Thanos. Eller samarbetar och samarbetar. Dom hotar att förgöra varandra de också. Superskurkar som dom är.

Ja. Ni förstår. Man ser inte den här filmen för handlingen.

Men hur meningslös Guardian of the galaxy än verkar när man beskriver den så är det en helt okej film. Den är fartfylld, bitvis rolig och visuellt snygg.

Bluray-utgåvan innehåller rejält med extramaterial, kommentarer, bakomfilmen-filmer och hela produktionen känns påkostad och lyxig. Men gag-reelen måste vara en av de tråkigaste jag sett – vad hände där egentligen?