Grown Ups 2

Årets sämsta film på årets sista dag.


Det är rätt makalöst att den sämsta releasen på dvd och bluray år 2013 sker på självaste nyårsafton. Grown Ups 2, uppföljaren till Grown Ups från 2010 är tveklöst det sämsta som hänt hänt sen Dennis Dugan och Adam Sandlers bottennapp Jack & Jill.

Vi återser Lenny och Roxanne Feder (Sandler & Salma Hayek) som lever lyckliga i sitt nya hus. De har hemvandrat från Hollywood och Lenny har slutat jobba för att istället vara myspappa/slacker. I samma stad bor också alla kompisarna, Eric (Kevin James) som umgås mer med sin mamma än sin fru, medan Kurt (Chris Rock) spenderar dagarna med att undvika sin svärmor och Marcus (David Spade) precis har fått reda på att han är far till en rebellisk tonårsson (Alexander Ludwig). Rob Schneider som var en del av vänskapskretsen är oförklarligt borta och lika bra för honom är väl det, då Grown Ups 2 långt ifrån lever upp till de väldigt låga förväntningarna jag fått från den första filmen.

Handlingen är löst sagt att det ska ordnas fest och i väntan på det så följer vi med när killarna uppfyller några larviga barndomsdrömmar. Bland mycket annat så hamnar de i trubbel med ett irriterande fratboy-gäng, de tvingas köra skolbuss då chauffören (Nick Swardson) är för onykter och ett tiotal liknande meningslösa aktiviteter som alla tycks fungera som utfyllnad i en riktningslös handling med bara ett få (och väldigt tråkiga) bihistorier att hålla fast vid.

Från allra första början så är det lätt att föstå om Grown Ups 2 är en film man gillar eller inte. Då den inleds med en ny lägstanivå för kiss- och bajshumorn. I första scenen följer vi en råbock som smygit in i huset för att gladeligen kissa på Lenny med familj innan den flyr. Eller ännu värre (ja, värre än en råbock som kissar på folk) är Kevin James kombinerade rap-nys-fis som beundras mer än om han löst en Rubiks kub på 0.5 sekunder. Gillar du sånt? Ja då har du massor, mer än massor att skratta åt. För alla andra, ja ni förstår säkert att det här inte kommer blir roligt…

Grown Ups 2 blurayDe goda bitarna av den här mögliga kakan är få men det finns ett fåtal som smakar ok. Cheri Oteri gör en väldigt rolig men liten roll och Steve Buscemis karaktär Wiley återvänder om än mindre charmant. David Spade skickas på en ordentlig tur i ett traktordäck som leder till en ordentlig kräkfest och det fick mig faktiskt att lätta på smilbanden. Likaså när Andy Samberg med The Lonely Island och flera kända ansikten från Saturday Night Live gnuggar sina privata delar mot vindrutan i en biltvätt, till Maria Bello’s stora förtjusning. (Kevin James verkar inte gilla det lika mycket i passagerarsätet.) Men överlag så är Grown Ups 2 mest fylld av skämt och gags som ekar riktigt tomt.

Felet till de ekande skämten är mycket Dennis Dugans som regisserar och misslyckas ordentligt för tredje gången i rad. (Tidigare Jack & Jill och That’s My Boy.) Scenerna är alldeles för långa och de slöar ner filmen väldigt mycket. Skämtens timing saboteras av illa fungerande klippning och det som verkligen behövs i en orgie av fekalieskämt uteblir. Det hjälper ju inte heller att skämten är dåliga och omogna, oftast tråkiga och det är ju givetvis inte regissörens fel.

Grown Ups 2 är en så pass dålig film att jag inte rekommenderar den ens om du sover, är berusad och gömd under fyra lager täcken. Ännu ett bevis på att den magi som produktionsbolaget Happy Madison skapade förr i tiden är borta, uppenbart för att aldrig återkomma.

Originaltitel:Grown Ups 2
Språk:Engelska
Genre:Komedi
Regi:Dennis Dugan
Manus:Adam Sandler, Fred Wolf, Tim Herlihy
Medverkande:Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade, Salma Hayek, Maria Bello, Maya Rudolph, Steve Buscemi, Nick Swardson, Shaquille O'Neal, Alexander Ludwig
Format:Bluray
Producerad:2013
IMDB:Grown Ups 2
Ljud:Dolby Digital 5.1 DTS-HD MA
Bild:1080p HD-Widescreen (1.85:1)
Textning:Svenska, Norska, Danska, Finska, Engelska, Hindi, Polska, Portugisiska
Speltid:1 tim 41 min.
Distributör:Universal Sony
Extramaterial:Borttagna Scener, Shaq and Dante, Look Who Stopped By, The Feder House, Mr. Spade's Wild Ride
Releasedatum2013-12-31

INGA KOMMENTARER