Grizzly

Den eviga kampen människa vs. björn fortsätter!


Två campande skönheter blir grizzlyns första offer, den ena dör omgående efter att båda armarna kapats vid axlarna, den andra hinner ta skydd i en koja, men inget stoppar den här björnen, den är hungrig, våldsam och obarmhärtig!

En grizzlybjörn har tagit sig in i campingområdet till det berg där helikopterpiloten Don och parkvaktaren Michael arbetar, två eldsjälar som känner området och djuren däri. Av någon anledning har den här grizzlyn avvikit från sitt revir och bytt ut sin normala kost mot det saftigare människoköttet, ett par unga kvinnor som campat på området har redan strykit med och jakten kan börja! Michael ringer in biologen Scott, en ”Grizzly man” som känner varje björn i området personligen och de sätter av på en hisnande jakt efter en björn som blir allt våldsammare, smartare och effektivare.

Det blir en lång strapats för alla inblandade, de campare som kan lämnar området fortast möjligt. Biologen Scotty (Richard Jaeckel) vill fånga björnen medan hans kollegor hellre ser ett snabbt avslut, pressade av en parkchef som skiter i vilket bara han inte förlorar en massa guldpenningar på grund av djuret. Alla metoder genomförs, men det syns lönlöst eftersom det är en rörlig bautasten de har att göra med, drastiska åtgärder måste tas. Kommer de att inse det tillräckligt snabbt?

Som du säkert listat ut om du inte sett filmen tidigare och bara letar efter en anledning till att skaffa den på dvd så är det här en typisk sjuttiotalsfilm. Med en duktig budget ($750,000), djurtränare, låtsasblod och svårt sargade människokroppar, allt i ett naturligt vackert Clayton, Georgia.

De seriösaste inslag från en sjuttiotalsfilm brukar i dagsläget uppfattas som minst sagt komiska och sådant finns det även här. Attacker med vad jag förmodar björntassar-på-pinne-våld varvat med ganska häftiga bilder på en reslig björn som ropar ut sin ilska över bergets trädtoppar. Varför björnen finns där eller var den kommer ifrån diskuteras men någon lösning tycks inte alltför intressant, jakten blir intensivare och anledningar och filmmakeriet hamnar i bakgrunden, för att sen explodera i ett slut som bara ytterst observanta kunde förutsett .

”Grizzly” är en av de roligare filmerna jag sett inom djurskräckgenren som Studio S har satsat stenhårt på (tack för det!) under våren och sommaren. Jag har tidigare tagit del av både ”Frogs” och ”Rovdjurens natt” och ”Grizzly” hamnar mittemellan dessa två, på sina sätt, magnifika filmer. En fröjd för dem som gillar genren och gärna ställer sig tveksam till annat än independentfilmer. ”Grizzly” blev mycket populär på sjuttiotalet och det är fortfarande en välfungerande film, så länge sällskapet är det rätta och tittarkraven på kontinuitet och liknande tekniska saker sänks ett par snäpp.

Originalmanuset skrevs på åtta dagar efter en idé av en ”Hajen-inspirerad” Harvey Flaxman som nästan upplevt det vi ser i filmen (han var i närheten av en park som fått besök av en grizzly). Hans text redigerades sedan av David Sheldon och gjordes verklig av regissören William Girdler i samarbete med de två manusförfattarna. Allt gjordes i en hast, eftersom skaparna levde med pressen att om inte de gjorde filmen direkt, så skulle någon annan göra det snart…. och fortsättning på det här går det att ta del av i det ytterst trevliga och detaljerade extramaterialet där många av de medverkande i filmen tillsammans med skaparna berättar om produktionens framfart. Hela 36 minutrarna lotsas vi igenom filmens produktion, vars bakomarbete är mycket vidare än vad man ser i själva filmen. Även en kortare doku om djurtränarnas arbete med björnen finns med tillsammans med radioreklam och en trailer plus bra mycket att läsa, missa inte att det är två menysidor med extramaterial som jag gjorde först.

Gillade du ”Hajen” så kommer du nog med nöje kunna titta igenom Grizzly, som är en klassisk inspirationsfilm (bland många) på samma tema. En typiskt sjutttiotalsosande djurskräckfilm som är lika fängslande nu som den var då, fast av helt andra anledningar.. En trea till “Grizzly” eftersom den är mycket underhållande och för att utgåvan kommer med den mängd extramaterial som varje film borde ha i bagaget.

En liten rolig sak som jag märkte bara innan du har läst färdigt…

Björnen är egentligen inte så enorm som det sägs i filmen, även om det inte märks. Men den blir bara längre och längre, den egentliga björnen är kanske 2 – 3 meter, i filmen pratas det om en 4,5 meter lång björn och på fodralet till filmen frestas vi med en 6 meters bjässe. Hur stor kan en grizzly bli egentligen?

INGA KOMMENTARER