The Watch

Grabbpackad komedi med utomjordlig inblandning.


Eftersom jag inte läst på om Grannpatrullen (det är inte den typ av film jag brukar läsa om) så trodde jag att det här var ytterligare en ‘Mall-Cop’ eller ‘Observe and Report’. Och även om det finns väldigt många likheter som den misslyckade polisen, grisiga män, bristen på respekt för semiauktoritära personer och mängder av larviga skämt, så skiljer sig Grannpatrullen från sina gelikar, då handlingen inte bara omfamnar komedigenren utan också glider över i science-fiction med tillhörande hot från yttre rymden! Plus att den inte är rolig för fem öre.

Ben Stiller spelar Evan, chef över orten Glenviews största varuhus Costco och en riktig värnare av gemenskapen i samhället. När en av hans nattanställda blir våldsamt mördad på jobbet tappar Evan kontrollen och bestämmer sig för att sätta upp ett skyddsnät, en grannsamverkan, i hopp om att stävja framtida brott. Uppslutningen till det första samverkarmötet blir inte riktigt den folkstorm han hoppats på, men det dyker i alla fall upp tre personer. Bob (Vince Vaughn) Franklin (Jonah Hill) och jokern i leken Jamarcus (Richard Ayaode). Tillsammans ger de sig ut på Glenviews gator för att säkra samhället, vara en axel att luta sig mot och kanske främst, bli skrattade åt av den lokala polisen. Men alla händer som är villiga att hjälpa gör nytta, och Glenviews nybildade grannpatrull kommer verkligen få använda alla sina resurser, då de ramlar över en hemlighet kring en kommande rymdinvasion som måste stoppas till varje pris. Inte bara för sitt eget samhälle Glenview, utan för att rädda hela världen!

Grannpatrullen är precis den komedi den ser ut att vara. En film av män, med män i rollerna och för män att garva åt och det är väl knappast någon överraskning? En typisk film som fyllts med slisk och slem, grova kommentarer och skämt som sällan landar men ändå slängs runt som om de vore ballonger på ett barnkalas. Något att skratta åt med kompisarna och en film som försöker involvera något kvinnligt, men i vanlig ordning misslyckas så pass att någon borde skämmas.

Från start riktas kameran mot Ben Stiller, i filmen vår vardagshjälte men i verkligheten en man som inte riktigt verkar vilja göra komedi längre och nu paras ihop med tröttsamme Vince Vaughn. Finns det någon jobbigare typ i film nuförtiden? De utgör halva gruppen och de rutinerade männen, i den andra halvan finner vi den yngre och vanligtvis rolige på ett modernt sätt (men inte här) Jonah Hill, som har fått tagit på sig “kunde-inte-bli-polis-blev-väktare-istället-brickan” samt Richard Ayoade som flera kanske känner igen från tråkserier som The IT-Crowd eller ännu värre, The Mighty Boosh. Här spelar Ayoade en engelskbrytande gubben-i-lådan som glider in på ett bananskal som ny i samhället med intentioner om att göra rätt för sig och integreras som en av “grabbarna”. Fint.

Grannpatrullen DVD Packshot SverigeStiller leder samverkningsarbetet samtidigt som han brottas med personliga problem (snarare ignorerar och ljuger bort dem) och blir den som inte bara står för komisk underhållning utan den vi som publik ska kunna relatera till medan resterande får fritt spelrum. Men det finns det väldigt lite tid tillsatt till. För så snart vi blivit vana med att se gruppen misslyckas i småstadens mörker så anländer det överhängande hotet från rymden. Skämten intensifieras, blir snuskigare och takten på leverans allt intensivare, plus att det kläms in en del actionsekvenser som leder till konfliktens kärna, det manliga könsorganet. Ja, så illa är det faktiskt.

Personligen tycker jag att larviga filmer är roliga, väldigt ofta. Som exempel kan jag nämna ett par relaterade filmer som är direkt sevärda men även otroligt töntiga som: You Dont Mess With the Zohan, Tropic Thunder eller Zoolander. Anledningen till att jag tycker om de här filmerna är att de antingen har väldigt spretiga karaktärer som Derek Zoolander eller Zohan (plus dennes nemesis) eller för att de har ett manus som inte bara är grovt, oförlåtande som i exemplet Tropic Thunder.

Men Grannpatrullen har ingenting av det här och är faktiskt inte särskilt rolig ens om skämten togs ur sina sammanhang för att klottras på någon vägg på toan till McDonalds. Den kvalificerar knappt som en komedi, det är mer ett medley av sex och penisfixering, eller från en kvinnlig synpunkt; Bristen eller förhindrandet av just detsamma. I ännu sämre dager ställs Grannpatrullen om man skulle ta sig an den som en science-fiction, genren som blir allt mer och mer nött i kanterna förutom när det gäller storproduktioner och massiva rymdäventyr. Det är ingenting för sci-fi-fantaster alltså (se Fanboys istället).

Nej, Grannpatrullen är en besvikelse och en film som jag inte behöver ha sett. Men, den fyller definitivt sitt syfte om man låt säga är 4-5 eller 2-3 eller bara 1 grabb som ska dricka bärs och garva som faaaan åt pungskämt, fler pungskämt och ännu flera pungskämt. Då är det här en film bland tusentals som fungerar.

Blurayen är det inga fel på, bra kvalitet både på bild och ljud. Det finns med hyfsat mycket extramaterial som i stort sett innehåller detsamma som filmen men som kluppits bort, samt lite extra om utomjordlingarna – som var det vettigaste jag hittade bland allt, inklusive själva filmen.

INGA KOMMENTARER