Brendan Gleeson och Taylor Kitsch i Grand Seduction

Mysigt på Newfoundland.


Det lilla irländska fiskarsamhället Tickle Cove har lidit hårt från ransoneringar i fiskerbranschen. De flesta på ön går arbetslösa och sysslolösa medan byns borgmästare gör allt i sin makt för att locka till räddningen i etableringen av en återvinningsfabrik som skulle anställa många. Det enda de behöver för att få kontraktet är en permanent boende läkare på ön, problemet är bara att de inte kan erbjuda en läkare mycket mer än tristess och jobb med småkrämpor…

Grand Seduction DVDNär allt hopp tycks förlorat så hittar dock borgmästaren lösningen i plastikkirurgen Dr. Lewis (Taylor Kitsch) som efter att ha hamnat i moraliska klammerier måste göra bot. Under regi av en av byns mer företagsamma män Murray (Brendan Gleeson) måste nu alla bybor gå ihop för att göra doktorns månadslånga vistelse i samhället så bra att han aldrig kommer längta hem – lyckas de inte, ja då är det slutet för Tickle Cove.

Det är mysigt som bara den när det långsamma livet på Newfoundland spelar upp sig och visar det väldigt verkliga problemet som samhällen likt Tickle Cove står inför varje dag. Det lilla fiskeriet med småtrålar är precis som kompiskiosken på hörnet en hotad affärsmodell och genom att se Grand Seduction går det upp för mig, just hur lite det finns att göra om det inte går att fiska.

Allvaret i det verkliga problemet som belyses med värdighet beblandas med en välkomponerad komisk soppa av bedrägerier, då invånarna i Tickle Cove falskt målar upp sin ort som paradiset på jorden inför den unge läkaren Lewis (Taylor Kitsch). Allt från sexuellt laddade telefonavlyssningar till hemliga bymöten maskerade som religiösa samlingar hinns med och trots att det ibland är väldigt överdrivet så behålls den blygsamma tonen i filmen genomgående. Det är mysigt, trevligt och roligt nästan hela tiden.

Frontmannen Brendan Gleeson håller fanan högt och gör som vanligt en riktig kanonroll i Murray French, en man vars egna problem också får gott om plats i filmen och ger en trevlig bihistoria där det gäller att växa som person, eller stå kvar och stampa i ensamhet. Men all charm är inte från Gleeson utan Grand Seduction har väldigt mycket charm att erbjuda från både miljöer och de många birollerna. Gillar du det fridfulla och “enkla” sättet att leva så finns det mycket inspiration att dra ur det här, samtidigt som det är enkelt att skratta i takt med att bybornas upptåg blir allt mer galna och desperata.