Goosebumps

Monster, monster och fler monster!


Zach Cooper har precis flyttat in i familjens nya hus i Delaware när han träffar grannen Hannah (Odeya Rush) som är dotter till den berömda och ofantligt framgångsrike författaren R.L. Stine (Jack Black). Men de är inte de enda på motsidan staketet, då alla Stine’s omlästa monster finns på riktigt. Instängda i Stines originalmanus bakom lås och bom. Och när monstren “av en händelse” slipper ur sin långa fångenskap blir det upp till grannarna att stoppa dem, för monstren är många. Monstren är arga!

Goosebumps är en monsterfest som verkligen tar tillvara på de mängder av karaktärer som R.L. Stine skapat, monster som lästs av hundratals miljoner världen över och retat fram kalla kårar i decennium. Ledda av den läskigaste av dem alla, buktalardockan Slappy så tar monstren över och våra protagonister springer från A till B i sina försök att stoppa dem. Men precis som i en bra Stine-bok så finns det en viktig twist och den tas tillvara på.

Jack Black i Goosebumps
Det här är en film som har det mesta när det kommer till lite bitigare familjeunderhållning. Räkna med romantik, spänning, skräck (ja, faktiskt en hel del av det) och humor. Förbered dig på en ordentlig karusell där mumier trängs med zombies och laserskjutande robotar medan varulvar och jättesyrsor hoppar över dem så har du rätt inställning.

Jag såg Goosebumps med mina döttrar och de sitter nu, i skrivande stund och ser filmen en andra gång. För att citera min nioåriga dotter “- Det här är min bästa film!” (Hon gillar även Gremlins väldigt mycket.) och ja, hur kan en film få ett bättre betyg än så? Kanske är det en ny klassiker i stil med just Gremlins, Goonies och liknande äventyrsfilmer, jag skulle inte bli förvånad. Inte alls faktiskt.

Blurayutgåvan är aningen svag i ljudet men tar i övrigt till vara på allt som tekniken erbjuder. Mycket extramaterial med fokus på borttagna scener och den “onda dockan” Slappy som är en redig antagonist.