Good Neighbours DVD

När grannsämjan är som märkligast.


Året är 1995 och provinsen Quebec har placerat ena foten utanför Kanada och är bara en folkomröstning ifrån sin självständighet. Det är känsliga tider där diskussioner lätt blossar upp och många inbitna förespråkare för Quebecs möjligheter har nerverna på utsidan. Bättre blir det inte av att en seriemördare med försmak för unga kvinnor härjar på gatorna runt området Notre Dame de Grace. Vi tar del av den här spännande tiden under en riktigt bitig vinterperiod genom att bekanta oss med tre grannar och deras liv i ett hyreshus i Montreal.

De tre hyresgästerna är den nyinflyttade Victor (Jay Baruchel), som bor tillsammans med katten Balthazar efter att ha levt i Kina en tid. Han har lite svårt att acklimatisera sig i det franskspråkiga Kanada, men hittar två vänner i grannarna Spencer och Valerié (Scott Speedman & Anne-Marie Cadieux). Spencer, en rullstolsbunden änkling med ett stort intresse i akvarium och matlagning samt Valerié, en typisk “catlady” fast med en ungdomligare touch och utan varken kundvagn eller tovigt hår. Båda ställer sig aningen reserverade till Victor, som dyker upp ungefär samtidigt som nämnda seriemördare blivit riktigt känd, men ändå så litar de på honom eftersom han förmodligen bara är en ängslig, osjälvsäker grundskolelärare. Men när hotet från seriemördaren tycks krypa allt närmare deras bostadshus – ja då blir det svårt att hålla koll på vem man egentligen kan lita på, om det överhuvudtaget går att lita på någon förutom sig själv.

Jacob Tierney är mannen som står bakom både manus och regi till Good Neighbours. En ung filmskapare (född 1979) som verkligen lyckas skapa både stämning och intressanta karaktärer vilket han får välförtjänt beröm för. Genom att göra varje roll någorlunda excentrisk, med starka bakgrundsmotiv så fungerar filmen som flertalet porträtt ihoptryckt till ett där linjer och cirklar förgäves försöker hitta något att ha gemensamt. Mysteriet i thrillern är inte särskilt djupt men efter att du tänkt “Aha” så finns det ändå ingen anledning att sluta investera tid i Good Neighbours, då den erbjuder mycket mer än bara jakten på en seriemördare… det är på grund av personerna i filmen som det hela blir sevärt.

Många överraskningar i form av nytänkande svängningar i handlingen och scener samt flera mindre intriger som tas till sin absoluta spets parallellt med sökandet efter sanningen. Riktigt välskrivet taget till film från boken som filmen är baserad på, även den från en Kanadensisk talang (Chrystine Brouillet). En mycket intressant film både på grund av handlingen och hur lättsedd den är trots att det egentligen inte finns någon specifik person att ty sig till eller tycka om speciellt mycket. En väldigt objektiv synvinkel rakt in i tre lägenheter där det händer mer än man någonsin kunnat ana.

Tycker du om lite voyuerism, undrar du ofta vad grannarna håller på med i ditt hyreshus? Då tror jag att du rätt enkelt fattar tycke för Good Neighbours. Det som fattas filmen är ett större mysterium istället för det rätt snabba avväpnandet, då tror jag att filmen skulle gå hem hos fler – men ändå så kan jag inte säga att du borde skippa den här, för det är en mångsidig film med många höjdpunkter där det allra högsta med stor sannolikhet kommer spärra upp dina ögon rejält, samtidigt som du inte kan låta bli att småskratta… Det var länge sedan jag såg en kanadensisk film som var så pass minnesvärd, faktiskt så är det riktigt svårt att ens minnas en kanadensisk film. Men nu finns det en i alla fall!

INGA KOMMENTARER